Guvernul a prelungit termenul de depunere a Formularului 600
Potrivit sursei citate, termenul de depunere a Formularului 600 (Declaraţia privind venitul asupra căruia se datorează contribuţia de asigurări sociale şi cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate) este, astfel, prelungit de la 31 ianuarie 2018 la 15 aprilie 2018.
"Măsura a fost luată în scopul creşterii gradului de conformare a contribuabililor la noile cerinţe de raportare şi îndeplinire a obligaţiilor declarative instituite pentru stabilirea contribuţiilor sociale obligatorii (contribuţia de asigurări sociale şi de asigurări sociale de sănătate)", se precizează în comunicat.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că, în perioada următoare, va fi identificată "o soluţie permanentă" cu privire la acest formular.
"În perioada următoare, Ministerul Finanţelor Publice trebuie să identifice o soluţie permanentă, care să vizeze depunerea unui singur formular de către cei cu activităţi independente, iar plata să se facă o singură dată pe an şi nu anticipat", a afirmat Dăncilă.
Guvernul menţionează că au fost depuse circa 28.500 de formulare, dintr-un număr total estimat de aproximativ 210.000, potrivit estimărilor făcute la nivelul anului 2016.
Formularul 600 se depune, potrivit prevederilor Codului fiscal, de la 1 ianuarie 2018, în cazul contribuabililor persoane fizice, care în anul fiscal precedent au obţinut venituri din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse.
Conform comunicatului, CAS trebuie plătit de persoanele care au realizat venituri lunare din activităţi independente, cumulate din toate sursele în anul fiscal precedent, peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna ianuarie a anului de impunere (pentru anul fiscal 2018 salariul minim brut este de 1.900 lei).
Totodată, CASS trebuie plătit de persoanele care au realizat venituri în anul fiscal precedent din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse, cumulate din toate sursele, cel puţin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe ţară (22.800 lei pentru anul fiscal 2018), se mai arată în comunicat.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat luni că formularul 600 urmează să fie eliminat, iar contribuabilii nu mai trebuie să îl depună.
Persoanele fizice care au obţinut venituri extra-salariale cumulate de minim 22.800 lei în 2017 trebuiau să depună, până la 31 ianuarie, declaraţia 600, document care vizează obligaţiile referitoare la contribuţiile sociale, respectiv contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate.
"Pe 31 va fi şedinţă de Guvern, cu ordonanţă de urgenţă pentru amânarea termenului. Termenul se amână până la final de martie, timp în care putem să găsim soluţia. Se amână, timp în care poţi să iei decizia să o abrogi, dar trebuie să vezi exact, dacă o scoţi, ce laşi acolo. Se amână în vederea eliminării acestui formular", a precizat el, într-o declaraţie acordată presei, la Palatul Parlamentului.
Teodorovici a menţionat că, în acest timp, contribuabilii nu vor mai trebui să depună formularul 600.
"Atât timp cât eu spun, ca Guvern, că este vorba de eliminarea acestui formular, nu am de ce să îi spun contribuabilului că trebuie să depună acest formular", a spus el.
Sursa: Pro TV, Agerpres
Etichete: anaf , viorica dancila , declaratia 600 , formularul 600
Dată publicare: 31-01-2018 13:35