Florin Jianu: Două milioane de angajaţi din privat au salariul mai mic. E un haos generalizat
”Dacă e să tragem o concluzie, e un haos generalizat. Mediul public nu ştie exact cum stau cu salariile, o să vedeţi iarăşi hotărâri de Guvern, ordonanţe de urgenţă, mediul privat nu ştie cum se aplică în acest moment. Dacă e să ne uităm scriptic, în acest moment, aproape 2 milioane de angajaţi din mediul privat salariul mai mic, fără să luăm în calcul faptul că întreprinzătorii găsesc alte formule de premiere a salariaţilor”, a spus preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Consiliul va prezenta date exacte în câteva săptămâni după ce va realiza un studiu pe marginea acestui subiect. Salariile au scăzut în special în domeniul IT, care reprezintă 6% din PIB, a spus Jianu, potrivit news.ro.
Mai mult, criza de pe piaţa forţei de muncă nu impunea o astfel de măsură, subliniază oficialul CNIPMMR.
”Ne dorim ce e mai bun pentru angajaţii noştri. Sunt domenii, de exemplu în construcţii, care nu găsesc angajaţi. Şi nu aveau nevoie în niciun fel de aceste schimbări”, a adăugat Jianu, care se întreabă cui anume au făcut bine aceste schimbări.
Horodniceanu: Salariile procurorilor rămân nemodificate, dar angajaţii DIICOT de la Financiar şi Administrativ pierd 25% din salariu
Angajaţii de la departamentele Financiar şi Administrativ al DIICOT pierd la salariu, în urma modificărilor fiscale aproximativ 25 la sută, a declarat, marţi, procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu. El a precizat că salariile procurorilor rămn nemodificate - nu scad, dar nici nu cresc.
"Există angajaţi care pierd din salariu, ca urmare a acestor modificări, angajaţi ale căror salarii nu se modifică şi angajaţi care pierd drastic, adică aproximativ 25 la sută, precum cei de la departamentele Financiar şi Administrativ ale DIICOT. Procurorii nici nu câştigă, dar nici nu pierd, spre deosebire de grefieri sau de poliţiştii judiciari", a declarat, într-o conferinţă de presă, procurorul şef al DIICOT, care a prezentat bilanţul de activitate pentru 2017, scrie news.ro.
Personalul auxiliar de specialitate şi conex din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea a anunţat declanşarea protestelor începând cu 1 februarie, reclamând că în urma transferului contribuţiilor sociale din sarcina angajatorului la angajat grefierii cu vechime mai mare de 15 ani în muncă şi în funcţie vor pierde la salariu sume cuprinse între 36 şi 500 de lei.