Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Experiment Ştirile Pro TV: Cum am redus factura la energie cu 11% pe lună

Your browser doesn't support HTML5 video.

România este pe locul al patrulea, în Europa, în topul celor mai mari facturi la energie, raportat la salarii.

În afară de schimbarea becurilor şi a electrocasnicelor cu unele mai eficiente energetic, consultanţii din domeniu ne sfătuiesc să ne asociem în grupuri mai mari de consumatori cu familia, vecinii sau prietenii, ca să putem negocia tarife mai bune la curent sau gaze.

Într-un experiment făcut de reporterii Ştirilor Pro TV, am reuşit să obţinem o reducere de 168 de lei pe an, la o factură medie de 120 de lei pe lună.

Datele de la Statistică arată că preţurile pentru curent electric şi gaze naturale au crescut alarmant în ultimul an. În aprilie, de exemplu, erau cu 18% mai mari ca în 2017 la lumină şi cu aprope 10 la sută la gaze. Consultanţii din energie susţin că există soluţii prin care putem negocia tarifele.

Liviu Popa, consultant gestionare contracte: “Adună-ţi familia, ia-ţi familia pentru că e cel mai uşor grup de format. Ia-ţi familia, ia-ţi prietenii, du-te cu ei, stabiliţi la o cafea care este şeful vostru. Acel şef al vostru negociază în numele a 10-20 de familii şi-atunci când atingi un prag de 3-4-5 MegaWatti cumulat poţi să te duci să discuţi cu furnizorul."

Citește și
copil cancer
O familie ar fi mințit că nepotul de 5 ani suferă de cancer pentru a strânge bani de facturi

Aşa că am făcut un experiment. Am cerut oferte de preţ de la patru furnizori pentru un grup de 18 familii din Capitală, vecini sau rude care şi-ar schimba furnizorul dacă ar obţine un preţ mai bun. Consumul mediu al unei familii este de 200 de kilowaţi pe lună, adică peste 3 MegaWatti în total.

Am obţinut o reducere maximă la preţ, cu tot cu taxe, de peste 11 procente la o factură anuală de aproape 1.500 de lei. Pe româneşte, asta înseamnă mai mult de o factură lunară economisita într-un an. Dacă ne-am fi adunat 30 de familii, reducerea s-ar fi putut majora, potrivit furnizorilor. Un alt sfat ar fi citirea contorului lună de lună.

Liviu Popa, consultant gestionare contracte: "Să nu mai accepte sub nicio formă cantităţi estimate pe factură. Un consumator care acceptă estimarea pe factura îşi dă acordul implicit pentru că datele lui de măsurare să fie incluse greşit în Sistemul Energetic Naţional. La 8 milioane de consumatori, 100 de kw estimaţi greşit sau 50 de kw estimaţi greşit înseamnă 5% din producţia de energie."

Banii daţi în plus pentru estimările de pe factura sunt de fapt împrumuturi fără dobânda, acordate furnizorilor. În plus, orice problemă în calitatea curentului sau a gazului, fie în reţea, fie la calitatea serviciilor trebuie reclamata, susţin specialiştii, altfel autorităţile sau instituţiile vor spune că nu s-a întâmplat.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult