Specialiștii avertizează. Scumpirile sărăcesc România, deficitul bugetar va continua să crească
Your browser doesn't support HTML5 video.
Sunt semnalele de alarmă pe care le trag specialiștii agenției internaționale de evaluare financiară Fitch, în cea mai recentă analiză asupra țării noastre.
Experții mențin nota dată României, dar prevestesc un 2025 dificil, după rândurile de alegeri pentru care ne pregătim.
Scumpirile vor fi o problemă pentru bugetele noastre, spun specialiștii agenției de evaluare financiară Fitch.
Inflația medie prevăzută pentru 2024 este de 5,1%, iar pentru 2025 de 3,5%, cu marele risc ca acest nivel să fie chiar depășit.
Mihai Roman, profesor de macroeconomie ASE: ”Măsurile fiscale care se referă la produsele care conțin zahăr, de exemplu, cele care se referă la produsele care vin de la restaurante, trecerea TVA de la 9 la 19% au condus la creșterea prețurilor”.
În același timp, finanțele țării vor avea de suferit pentru că statul va continua să cheltuiască mai mult decât strânge din taxe și impozite.
Deficitul bugetar va continua să crească - spun specialiștii de la Fitch.
Deficitul din 2024 va fi de 6% din PIBMarcel Boloș, ministrul Finanțelor: ”Lumea a părut oarecum surprinsă că am declarat cei 7 ani de ajustare bugetară, dar e în folosul României să nu ajungem în situația ridicolă în care, încadrându-ne în ținta de deficit bugetar, să blocăm aceste proiecte de infrastructură care creionează dezvoltarea României”.
Anul acesta, deficitul va fi de 6% din Produsul Intern Brut, urmând ca în 2025 să crească la 6,4%.
Asta deși ne-am asumat față de Comisia Europeană să reducem acest gol din vistierie, iar orice depășire ne-ar putea aduce sancțiuni aspre de la Bruxelles.
În acest context, economiștii trag un puternic semnal de alarmă legat de anul acesta - unul "superelectoral". Ei spun că incertitudinile legate de planurile autorităților pentru taxele de anul viitor și derapajele fiscale de anul acesta au afectat economia.
Mai mult, creșterea pensiilor, care ar urma să aibă loc după recalculare, în septembrie, aduce un risc în plus pentru finanțele României.
În evaluarea lor, specialiștii Fitch au decis să mențină nota dată țării noastre anterior și anume "BBB minus" cu perspectivă stabilă.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 02-03-2024 16:16