Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Epidemia de Covid-19 lovește în micii producători români. Cum s-a schimbat comportamentul cumpărătorilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Micii producători români care au marfă proaspătă se plâng că vând tot mai puțin. Magazinele nu mai sunt pline, iar clienții care vin totuși la cumpărături sunt mai cumpătați și caută îndeosebi produse ambalate, inclusiv fructe și legume.

Au explodat însă, vânzările, online și termenele de livrare sunt tot mai mari.

Faptul că numărul de clienți a scăzut semnificativ se vede cu ochiul liber în supermarketuri, unde nu mai sunt cozi cu oameni cu coșurile foarte pline.

Astfel, angajații care ajutau clienții din magazin se ocupă acum mai mult de comenzile făcute online. De pildă, într-un magazin, taxa aplicată unui coș este de 15 lei. Dar pentru că unele aplicații nu fac față solicitărilor, oamenii sunt nevoiți să ajungă și la raft.

Reprezantanții marilor magazine spun că s-a schimbat mult comportamentul cumpărătorilor în doar câteva zile. Oamenii caută mai ales produse ambalate și sunt mai chibzuiți.

Citește și
farmacie
Fabricanţii români de medicamente cer permisiunea să producă necesarul pentru români

George Bădescu, directorul Asociației Marilor Rețele Comerciale din România: „În luna martie, am avut, într-adevăr, o perioadă cu un vârf comparabil sau chiar superior volumului de vânzări din perioada sărbătorilor. Vedem o scădere a cererii și în general această scădere se referă în continuare la produsele proaspete, inclusiv la legume și fructe”.

Cererea scăzută de produse vrac lovește în special în producătorii români, care trebuie să găsească soluții. Unii au început să-și ambaleze marfa.

Legumicultor din Băleni: „Nu vin cumpărătorii, restaurantele au dispărut, supermarketurile au redus la minimum comenzile. Pagubă aproape totală la tot ce e proaspăt. Îl ducem la platforma de gunoi”.

Anca Marcu, directorul Cooperativei Agricole Lunca Someșului Mic: „Cred că este un moment prielnic în care să ne aplecăm și asupra unor obiceiuri mai vechi: conservarea alimentelor”.

Și ciobanii se tem că vor rămâne cu mieii nevânduți.

Cioban: „Piețele vor fi închise, după cum se spune, va fi foarte complicat, numai în situația în care ne riscăm și vindem fiecare de la fermă”.

În schimb, marfa de import, care este ambalată, s-a scumpit. Asta pentru că și transportul s-a scumpit cu 30%, spune ministrul Agriculturii. TIR-urile cu alimente circulă doar pe așa-numitele coridoare verzi, iar șoferii sunt mai greu de convins să iasă pe traseu, pentru că riscă îmbolnăvirea sau carantina forțată.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult