Economistul Rădu Crăciun: ”Cred că se vor alinia trei planete, generând o explozie a cererii pentru afacerile românești”

Radu Craciun
Cei care, de 1 an de zile, ne avertizează că criza economică se va abate asupra economiei mondiale în 2023, zilele acestea jubilează, este de părere economistul Radu Crăciun.  

”În sfârșit, prognoza lor se adeverește și, iată, criza din 2008 este pe punctul să se repete pornind de la falimentul celor două bănci americane și de la criza cu care se confruntă banca elvețiană Credit Suisse. Se înșeală” - scrie Crăciun pe blogul personal.

”Cel mai probabil nu va fi nicio criză, și cu atât mai puțin una similară celei din 2008. Dacă declanșarea aceleia a plecat de la falimentul a două bănci, nu înseamnă că, și astăzi, falimentul a două bănci va fi suficient pentru a o replica.

Contextul din 2008 a fost cu mult mai complicat și mai putred decât astăzi și, ca urmare, orice asemănare este simplistă și forțată” - mai spune economistul.

El este de părere că, de fapt, provocările cu care se va confruntă mediul de afaceri din România sunt cu totul altele și sunt legate de o cu totul altă “criză” decât cea vehiculată în media.

Citește și
criza economica marea britanie
Criza economică din Marea Britanie în 2023 va fi aproape la fel de dură ca cea din Rusia. Nivelul de trai scade dramatic

”Principala provocare pe care o întrevăd este faptul că, în următorul deceniu, companiile românești vor fi confruntate cu o cerere de bunuri și servicii mai mare decât pot asigura. Asta înseamnă că anticipez că marea problema a companiilor românești nu va fi să găsească clienți, ci să găsească suficiente resurse pentru a face față numeroaselor oportunități pe care le vor avea.

Și când spun resurse, mă refer în primul rând la oameni suficient de mulți și cu calificarea necesară, mă refer la capital care să le permită investițiile necesare extinderii capacităților.” - este de părere economistul.

”Cât de gravă este situația? Cred că suficient de serioasă”

”Cât de gravă este situația? Cred că suficient de serioasă pentru a necesită punerea imediată pe hârtie de către executivi și antreprenori a unei strategii menite să potențeze oportunitățile și să crească capacitatea companiilor pe care le conduc de a oferi bunuri și servicii.

Dar de unde această urgență? Cred că, în anii ce vor urma pentru România, se vor alinia trei planete care se vor potența reciproc generând astfel o explozie a cererii pentru afacerile românești. În primul rând, este vorba de un fenomen căruia îi suntem deja martori și anume relocarea marilor companii internaționale într-un proces ce a fost denumit “friend-shoring”.

Adică migrarea din țări precum China sau Rusia către țări care fac parte din clubul democrațiilor liberale de tip occidental.

România fiind în această categorie are toate șansele să beneficieze, iar relocarea companiilor străine în România va avea un efect benefic de angrenarea aupra companiilor locale” - mai scrie Radu Crăciun pe blogul său.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult