Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Drumurile la bancă vor fi tot mai rare. Clienții ar putea să beneficieze de inteligența artificială în aplicațiile mobile

Your browser doesn't support HTML5 video.

Drumurile la bancă pentru probleme legate de cont, card sau credite vor fi tot mai rare. Marile bănci investesc sume serioase în aplicații care folosesc inteligența artificială generativă pentru a discuta cu clienții.

Potrivit experților, sunt mai eficiente decât actualii roboți. Dau răspunsuri complexe, într-un limbaj prietenos. Tehnologia este la început, însă reprezentanții băncilor spun că va deveni simplă, ca e-mailul sau motoarele de căutare.

Întrebările despre contul personal, credite sau plăți pot fi puse verbal, într-o aplicație a unei bănci. Cu ajutorul inteligenței artificiale generative, răspunsul vine chiar dacă formularea este mai complicată.

Aplicația e prietenoasă și se adaptează și dacă unii clienți vor să folosească în glumă un limbaj mai puțin formal.

Sabin Iliescu, director divizie tehnologie: „Nu folosește răspunsuri predefinite, precum chatbotii clasici, ci e mai mult o interacțiune de tip uman, ca și cum ai discuta cu un interlocutor uman. E într-o variantă beta, dar absolut toți clienții persoane fizice au acces. Încă învață, e în proces de dezvoltare”.

Citește și
rihanna
Ce a pățit Rihanna după cele două nașteri. „Nu mă așteptam. Credeam că o să cadă, dar că va crește la loc”. GALERIE FOTO

O altă bancă a început să folosească inteligența artificială pentru interacțiunea scrisă cu clienții pe platforma online. Mai mult, integrează asistenți și în activitatea angajaților pentru a le crește eficiența.

Pe lângă comunicarea cu clienții, și această banca testează mai multe soluții pentru a reduce birocrația și a grăbi procedurile. De exemplu, creditele pot fi acordate mai repede.

Dan Cristea, șef practici software digital: „Dacă, nu știu, proprietatea are niște probleme sau sunt anumite litigii, trebuie să ajungă dosarul la cineva, să analizeze. Lucrul acesta se poate eficientiza și crește rapiditatea și calitatea lor. Toată zona asta de inteligență artificială vrem să o folosim în ideea în care cel care până la urmă ia deciziile să fie asistat și ajutat. Va fi de fapt o tehnologie care va fi la fel de comună la internetul sau emailul”.

Băncile investesc și ca angajații să învețe să lucreze cu inteligența artificială. Tehnologia este mai eficientă atunci când interlocutorul, angajat sau client al băncii, știe cum să ceară răspunsuri.

Pentru că tehnologia este încă la început și nu mereu răspunsurile sunt cele așteptate, pentru clienți încă este nevoie și de interacțiune umana, să discute direct cu un angajat al băncii. Ba chiar există și un proiect de lege în Parlament, care obligă toți furnizorii de servicii, inclusiv băncile, să preia solicitări la telefon prin operator uman, în cel mult 5 minute. Proiectul a trecut de Senat și așteaptă votul deputaților.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult