Două universități din Timișoara pun la bătaie 13 milioane de euro, fonduri europene

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cine are o idee de afacere, poate accesa mult mai ușor fonduri europene. Mai multe universități din țară au căștigat proiecte europene, prin care pot organiza cursuri de antreprenoriat și acordă finanțare de până la 40.000 de euro.

Cel care primește banii, trebuie să prezinte un plan bun de afaceri și să creeze multe locuri de muncă.

13 milioane de euro, fonduri europene, pun la bătaie în acest an două universități din Timișoara. Doritorii trebuie să se înscrie la cursuri. Vor învăța cum se face un plan de afaceri și cum se administrează.

La final, cele mai bune 250 de planuri sunt selectate pentru finanțare. Iar câștigătorii sunt ajutați de profesori.

Ovidiu Megan, prorector Universitatea de Vest: "S-a observat statistic că foarte multe idei care se tranforma într-un business dau rateu, undeva un procent de 90%, dacă nu beneficiază de mentorat, de consultanță, de sprijin, se tranforma în afaceri pierdute."

Citește și
imm
9 din 10 patroni ai IMM-urilor doresc eliminarea „Revoluției fiscale”. Mulți spun că vor face disponibilizări

Pentru a îmbunătăți rata de succes, universitățile angajează și antreprenori care au avut deja succes. La Universitatea de Științe Agricole cursurile au început deja.

Tibi este student în anul 4 la management agricol și visează să își deschidă un magazin de bijuterii.

Tibi Lob - student: "Neavând experiență în acest domeniu, consider că un sfat venit de la cineva care este bine pregătit, este binevenit."

Iar Cristina vrea să își deschidă un centru SPA.

Cristina Țărlea, studentă: ”Aș putea să pun în picioare această afacere, însă doar cu sacrificii, aș avea nevoie de credit ca oricine altcineva, dacă nu aș avea acești 40.000 de euro".

Dacă planurile lor sunt viabile, Tibi și Cristina ar putea fi printre câștigători.

Isidora Radulov, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Timișoara: "Selecția va fi făcută de persoane din exterior, care au deja businessuri, plus pe baza planului de afaceri”.

Și la Cluj sunt 440 de locuri la cursurile de antreprenoriat. Însă doar 49 de planuri vor primi finanțare.

Bianca Muntean, director executiv Arieș Transilvania: "Noi ne-am dori ca în luna martie-aprilile să începem deja prima serie, pe care dorim să le închidem până în vară, astel încât începând din toamna să putem acorda fondurile."

Andrei Martinuc, student UBB Cluj: "Ideea mea de afacere este una inovativă și se numește electro-move și presupune închirierea unor trotinere electrice în oraș."

Parteneri sunt Universitățile de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Universitatea din Oradea și Impact Hub București.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult