Modifica setarile cookie
Toate categoriile

DOCUMENTUL final prin care Guvernul aplică noi măsuri fiscale. Impactul bugetar estimat

Știrile Pro Tv a obținut documentul final prin care Guvernul propune modificare și completarea legii privind Codul Fiscal.  

În urmă cu câteva zile, Ministerul Finanțelor Publice a publicat pe site-ul său noile măsuri fiscale, pentru a fi supuse dezbaterii publice.

Acum, conform procedurii, documentul a ajuns la Consiliul Economic și Social, care va emite un aviz consultativ. Textul integral poate fi citit aici.

Guvernul trebuie să facă rost de fonduri suplimentare la buget ca să aibă suficienți bani pentru măsurile sociale anunțate deja.

Astfel, impactul bugetar estimat în urma noilor măsuri fiscale este de 1,1 miliarde lei în plus în anul 2022 şi 10,5 miliarde lei în plus în anul 2023.

Citește și
completat formular taxe
Din 2023, modul de calcul pentru impozitele pe clădiri și terenuri ar urma să fie modificat. Ce prevede acest proiect

Totodată, din modificările pe impozitarea proprietăţilor sunt estimate 3,9 milliarde de lei încasări suplimentare la bugetele autorităţilor locale în 2023.

 

CITIȚI ȘI: Citește și Lista măsurilor de modificare a Codului Fiscal: Creşte TVA la locuințe și accize mai mari la ţigări și la alcool

Astfel, de la anul vor exista modificări fiscale în anumite sectoare: câștigurile din jocurile de noroc vor fi taxate cu până la 40%, iar plafonul până la care pot fi vândute locuințe cu TVA redus va fi mai mic.

Pe de altă parte, TVA-ul în domeniul ospitalității ar urma să crească de la 5% în prezent, la 9%, ceea ce va duce la note mai mari de plată la restaurant, cazare ori catering.

Și băuturile cu zahăr vor fi mai scumpe de anul viitor, potrivit guvernanților. În cazul lor, TVA-ul va crește de la 9% în prezent, la 19%. Iar țigările se vor scumpi chiar din august, ca urmare a creșterii accizei.

USR: Noile măsuri fiscale îi vor sărăci și mai mult pe români  

USR susține că măsurile pe care coaliția PSD-PNL-UDMR vrea să le adopte pentru a strânge bani la buget nu vor face decât să distrugă părți importante din economie și îi vor sărăci și mai mult pe români.

”Creșterea taxelor și a impozitelor – când inflația este la un nivel atât de ridicat, iar creșterea economică încetinește – este o măsură profund greșită. Efectele imediate vor fi creșterea și mai accentuată a prețurilor și amânarea sau renunțarea la unele investiții, poate chiar restrângerea activității. Ca urmare, veniturile bugetului de stat nu vor crește pentru că activitatea economică nu crește. Inflația va ajuta statul să încaseze, dar cetățenii vor fi cei păgubiți” - afirmă fostul ministru al Finanțelor, Anca Dragu.

 

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult