Dobânzile la credit au început să crească din nou. Avertismentul analiștilor financiari
Your browser doesn't support HTML5 video.
Indicele Robor la trei luni, de pildă, a ajuns la maximul acestui an, astfel că mulți dintre cei care au credite cu dobândă variabilă au deja rate mai mari cu 6% față de nivelul din vară. Iar analiștii financiari spun că dobânzile se vor mări și mai mult. Cei care au credite mai noi, calculate în funcție de noul indice de referință, IRCC, vor avea și ei majorări, însă de anul viitor.
Robor la trei luni, indice în funcție de care sunt calculate majoritatea ratelor românilor care au obținut credite până în 2019, a trecut de 2%, nivelul maxim din acest an.
De exemplu, o persoană care plătea la începutul anului o rată de 1.265 de lei pentru creditul la casă, a ajuns în vară, atunci când au scăzut dobânzile, la 1.208 lei. Acum, însă, rata a crescut din nou, până la 1.287 de lei, cu 79 de lei în plus față de acum trei luni, conform finzoom.ro.
Robor a început crească mai accelerat de aproximativ două săptămâni, de la 1,6% până la 2,07%, înainte ca Banca Națională să majoreze dobânda de politică monetară. Creșterea IRCC, indice în funcție de care se calculează ratele pentru credite mai noi, luate după anul 2019, se va vedea abia din trimestrul următor, fiind calculat diferit.
Adrian Codirlașu, vicepreședinte: ”Dobânzile pe piața monetară s-au dus către 2%. Până la o nouă majorare a Băncii Centrale vor rămâne, probabil, la acest nivel. Anticipațiile sunt ca Banca Națională să mai realizeze majorări de rată de dobândă. Următoarea majorare ar putea fi în noiembrie, ceea ce înseamnă că dobânzile pot să meargă până la 2,25 pe piața interbancară.”
Andrei Buruiană, profesionist în servicii financiare: ”Până nu ajungem să controlăm inflația, cel mai probabil BNR va continua cu această politică restrictivă, cumva în corelare și cu ce se întâmplă în regiunea noastră.”
Irina Chițu, analist bancar Finzoom.ro: ”A trecut perioada cu dobânzile scăzute. Pentru cei care se îndatorează acum, cel mai bine e să se îndrepte către creditele cu dobândă fixă, pentru a nu fi dependent creditul de această variație a indicilor bancari.”
Pe de altă parte, pentru a vă proteja de aceste creșteri ale dobânzilor, experții spun că este bine să nu vă îndatorați prea mult. Ratele nu ar trebui să fie mai mari de 25% din totalul veniturilor.