Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Doar 1.100 de români au declarat la ANAF că dețin case și mașini scumpe. Statul speră să obțină un total de 70 milioane lei

Your browser doesn't support HTML5 video.

Doar 1.100 de români au declarat la ANAF că dețin case și mașini scumpe. Asta după ce, din primăvară, a fost introdusă o taxă suplimentară - o taxă pe lux - pentru cei care au case de peste 500.000 de euro și mașini mai valoroase de 75.000 de euro.  

Statul se așteaptă ca într-un an să strângă 70 de milioane de lei de la cei care dețin bunuri de lux, dar în ritmul actual sunt puține șanse să-și atingă ținta.

În cazul lor, impozitele calculate ajung la 1,7 milioane de lei. Cum taxa a intrat în vigoare cu întârziere anul acesta, statul speră să obțină în 2025 un total de 70 de milioane de lei, adică de 40 de ori suma declarată până acum, arată datele obținute de la Ministerul Finanțelor.

Taxa a intrat în vigoare în aprilie, dar aplicarea ei a fost amânată. 30 septembrie a fost ultima zi în care proprietarii caselor de peste 500.000 de euro au putut plăti, fără sancțiuni, impozitul aplicat imobilelor cu valoare mare, dar pentru mașini mai e răgaz până în decembrie.

Taxa pe lux se aplică în cazul proprietarilor care au case și apartamente de peste 500.000 de euro, dar și mașini de peste 75.000 de. Este vorba de un procent de 0,3% care se aplică diferenței dintre plafon și valorea impozabilă a casei, respectiv cea de achiziție a mașinii.

Citește și
marcel ciolacu
Ciolacu a spus cât va fi TVA-ul în 2025. „Orice punct procentual crescut la TVA duce la o creştere a inflaţiei cu 0,5”

Cornel Grama, specialist fiscal: ”O să fie incasari mai mici, pentru ca valoarea ce e în evidența organului fiscal local e mult mai mică decât valoarea de piață a imobilului respectiv și atunci nu o să fie un impozit extraordinar de mare, diferența se plătește 0,3% din suma respectivă, ceea ce e un mizilic.”

De exemplu, pentru o locuință de 600.000 de euro, taxa de lux este de 300 de euro pe an. Iar la o mașină de 100.000 de euro - de 75 de euro.

Între timp, ANAF vrea să încaseze mai mulți bani și de la cei care s-au ferit să-și declare veniturile.

În prima jumătate a anului, 700 de persoane cu averi mari au fost verificate de inspectorii ANAF. Dintre acestea, trei au ieșit în evidență cu venituri de peste 20 de milioane de lei fiecare, pentru care nu achitaseră dările către stat. Este vorba despre două persoane din București și a treia din Cluj-Napoca.

De la 1 iulie, cei prinși cu venituri pe care nu le pot justifica sunt taxați cu 70%, nu cu 16%, cum era anterior.

Ca să simplifice birocrația, autoritățile au anunțat că, de la anul, declarația unică, pentru cei care au venituri altele decât din salariu, va fi înlocuită ca un formular precompletat, care va prelua automat informații din bazele de date ale Ministerului Finanțelor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult