Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Deficitul comercial al României a atins un nivel record. Ce spun experții că trebuie făcut pentru a crește exporturile

Your browser doesn't support HTML5 video.

Românii consumă tot mai mult, dar mai ales bunuri de import.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în primele șase luni ale acestui an, importurile au crescut cu 30% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce exporturile au avut o creștere mai mică, de peste 20 de procente. Și din această cauză, deficitul a atins cifre record.

Economiștii susțin că țara noastră ar trebui să investescă în linii de producție și să încurajeze micii producători.

În primele șase luni ale anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, am importat mai mult si am exportat mai putin.

Diferența este de 4,7 miliarde de euro. Așa, potrivit datelor INS, deficitul comercial al României a ajuns la o cifră record de 15 miliarde de euro la jumătatea lui 2022.

Citește și
Euro
CE: România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro. Este singura țară cu deficit excesiv, din 7 evaluate

Trendul ascendent al importurilor a început din primăvara trecută. Am cumpărat bunuri de peste 60,2 miliarde de euro, însă am exportat de doar 45 de miliarde de euro.

Isărescu: Dacă cursul de schimb o va lua razna, scumpirile erau și mai mari

A fost posibil pentru că românii au cumpărat mai mult și mai mult. Din fericire, leul a fost stabil comparativ cu alte monede, în ciuda vremurilor grele pe care le traversăm. Dacă s-ar fi devalorizat, scumpirile ar fi fost mai mari, mai ales la produsele aduse din alte țări.

Mugur Isărescu, guvernator BNR: ”Dacă cursul de schimb o va lua razna, erau și mai mari. Ne-am ancorat de cursul de schimb. Vă dați seama că dacă se ducea și cursul de schimb, prețul la energie, energia este un produs de bază, așa și costul de schimb – care influența costul produselor importate și lucrurile chiar scăpau de sub control”.

Este specific economiei românești, spun specialiștii. Importăm an de an mai mult decât avem capacitatea de a exporta.

Consumul a fost și mai mare odată cu ieșirea din pandemie. Iar majorările salariale, mai ales cele din sistemul bugetar, au pus și mai mulți bani în circulație.

Să luăm exemplu coșul săptămânal de cumpărături. Mare parte din produsele de bază sunt fabricate în România, însă la costuri uriașe și cu ajutorul unor tehnologii învechite.

Așa că, de multe ori, este mai ușor să le importăm și le cumpărăm mai apoi la prețuri mai mici. Asta înseamnă ca banii pe care îi lăsăm în magazine merg în statele respectivele și susținem producătorii străini să se dezvolte.

Este nevoie de investiții majore în linii de producție

Practic, spun economiștii, ne împrumutăm și susținem economiile altor state. Pentru a echilibra balanța comercială, este nevoie de investiții majore în linii de producție. De exemplu, să exportăm mai puțin grâu și să convingem fermierii să îl macine în țară.

Emilian Duca, consultant fiscal: ”În esență, asta trebuie să facem. Să încurajăm dezvoltarea internațională, atâta a producătorilor români, cât și a oricăror întreprinzători din România. Toți trebuie să fie conștienți că economiile de scală sau profiturile se obțin doar dacă are loc o extindere dincolo de piețele tradiționale sau de piața tradițională din România”.

Cele mai multe produse pe care le-am importat sunt mașinile și echipamentele de transport, care au înregistrat o creștere de 14 la sută, comparativ cu primele șase luni din 2021. Pe locul secund se află articolele de îmbrăcămitne, accesoriile și încălțămintea.

Cele mai multe produse vin din Germania, Italia, Ungaria și China. La un nivel ridicat rămân și importurile din SUA, care au depășit în prima jumătate a anului 357 de milioane de euro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult