Declin istoric pentru economia Statelor Unite, cauzat de pandemia de COVID-19
Acesta este şi primul declin al PIB-ului american după Marea Recesiune din perioada 2007-2009, transmite News.ro.
Aproape fiecare sector, cu excepţia celui guvernamental şi celui al construcţiilor de locuinţe, a consemnat o scădere faţă de 2019. Declinul de 3,9% al consumului a fost cel mai mare din 1932.
Economia a intrat în recesiune în februarie. În trimestrul al patrulea, PIB-ul a avansat cu 4% în ritm anualizat, cheltuielile de consum fiind limitate de lipsa unui nou program de stimulare şi de continuarea epidemiei, eclipsând producţia manufacturieră solidă şi piaţa construcţiilor de locuinţe. Avansul PIB din trimestrul patru a confirmat aşteptările analiştilor intervievaţi de Reuters.
PIB-ul a consemnat un avans istoric de 33,4% în perioada iulie-septembrie, iar pe ansamblul anului 2020 a fost cu 2,55 sub nivelul de la sfârşitul lui 2019.
Dat fiind că virusul nu este încă sub control, economii se aştepată ca creşterea PIB-ului să încetinească în continuare în primul trimestru al anului 2021, înainte de accelera în vară, susţinu de măsurile de stimulare şi de creşterea numărului de vaccinări.
Preşedintele american Joe Biden a prezentat un plan de redresare în valoare de 1.900 de miliarde de dolari şi s-ar putea folosi de raportul referitor la PIB pentru a-i convinge pe unii parlamentari să îl accepte.
Rezerva Federală a menţinut dobânda de referinţă aproape de nivelul zero şi s-a angajat să continue să suplimenteze lichidităţile din piaţă prin intermediul achiziţiilor de active.