Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România, încă atractivă pentru investitori. La Oradea s-a inaugurat o fabrică unică în lume, prima de felul ei cu emisii zero

Your browser doesn't support HTML5 video.

România este atractivă pentru investitorii străini. Un important dezvoltator finlandez a realizat una dintre cele mai mari investiții din ultimii ani, la Oradea, unde a inaugurat joi o fabrică de anvelope.

Cu toate că vestul țării atrage o parte importantă din fondurile străine, sunt dezvoltate afaceri și în alte zone din țară. Construcția fabricii Nokian a început în mai anul trecut. Reprezentanții acesteia spun că este prima din lume care produce anvelope cu zero emisii de CO2.

Susanna Tusa, director pe România al companiei: „Avem, pe de o parte, panouri solare, generăm aburi fără să folosim combustibil fosil, iar procesul nostru de manufacturare este extrem de modern și eficient.”

Investiția a fost de 650 de milioane de euro, din care aproape 100 de milioane au fost un grant de la guvern.

Fabrica va avea aproximativ 500 de angajați, iar producția ar urma să înceapă anul viitor.

Citește și
uniunea europeana
Uniunea Europeană, în pragul unui declin economic. E nevoie de investiții anuale de 800 de miliarde de euro

Jukka Heinnonen, reprezentant Nokian: „Am căutat prin toată Europa și am evaluat peste 40 de locații. Și aveam nevoie de ceva mai mult, aveam nevoie de un partener. Și l-am găsit aici.”

Zona este una dintre cele mai atractive de la noi pentru investitorii străini, spun economiștii.

Dacian Palladi, economist: „Rusia este, încă, sub sancțiuni internaționale, cât privește investițiile străine. Doi: pentru că Oradea are o poziție geografică avantajoasă Trei: un ajutor de stat de 99 de milioane de euro nu este puțin. Patru: pentru că administrația locală a făcut tot ceea ce a depins de ea ca partea birocratică să încurce cât mai puțin.”

Totuși, se deschid afaceri străine și în alte locuri. La Sebeș, în Alba, Star Assembly, filiala Mercedes-Benz în România, construiește o fabrică în care vor fi asamblate componente pentru mașini electrice de lux. Investiția se ridică la aproximativ 140 de milioane de euro.

Dorin Nistor, primarul din Sebeș: „Înseamnă locuri de muncă, înseamnă inovare, dezvoltare.”

Și nemții de la Diehl fac la Brașov o fabrică de componente electronice pentru electrocasnice. Au anunțat că, în primă fază, investiția se ridică la 15 milioane de euro. În câțiva ani, fabrica ar putea asigura în jur de 600 de locuri de muncă.

Tot în Brașov, Olympus inaugurează un centru logistic. A costat 40 de milioane de euro, asta după ce a investit 190 de milioane pentru a face acolo cea mai mare și mai tehnologizată fabrică de lapte din sud-estul Europei.

Cu 8,5 milioane de euro, fabrica de condimente Fuchs din Curtea de Argeș și-a dublat capacitatea de producție și depozitare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult