Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cum riscă România să piardă 120 milioane €, bani cu care trebuie să cumpere 70 de tramvaie

Your browser doesn't support HTML5 video.

România risca să piardă peste 120 de milioane de euro dacă nu va finaliza urgent achiziţia a 70 de tramvaie. În mai multe oraşe din ţară, Ministerul Dezvoltării nu a reuşit să ducă la bun sfârşit licitaţiile, iar procedurile trebuie reluate.

Cei responsabili susţin că firmele care au depus oferte au încercat să vândă tramvaie cu un consum mare de energie.

Tramvaiele din Galaţi sunt vechi şi nu oferă niciun fel de comfort. Dacă au de ales, oamenii preferă să meargă, mai degrabă, cu autobuzele.

Ca să schimbe situaţia, Ministerul Dezvoltării a promis oraşelor Brăila şi Galaţi câte zece tramvaie noi. Licitaţia pentru cumpărarea lor a fost demarată în ianuarie anul trecut dar, după mai multe amânări, a fost anulată.

Ionuț Pucheanu, primar Galați: „E a doua oră când licitaţia în cadrul ministerului se anulează, nu ştim motivaţia.”

Citește și
tramvai
Circulația pe linia 41 a fost blocată, după ce un tramvai a deraiat de pe șine

Cornel Săndulescu, director Braicar: „A fost anulată în final, urmare a unor oferte neconforme. Nu ştim alte detalii, doar putem să spunem că nu ne avantajează această rezolvare."

În Botoşani, autorităţile voiau să cumpere cu 72 de milioane de lei, bani europeni, noua tramvaie. La licitaţia organizată de Ministerul Dezvoltării s-au înscris doua firme însă - după ce au fost analizate ofertele - nu a fost anunţat niciun câştigător.

Şi în acest caz licitaţia a fost anulată fără prea multe explicaţii.

Cosmin Andrei, viceprimar Botoșani: „Era nevoie stringentă să avem aceste tramvaie şi dorim şi explicaţii pentru faptul că s-a anulat licitaţia."

În aşteptarea tramvaielor promise, pe străzile din Botoşani circulă unele cumpărate înainte de 1980.

17 tramvaie noi ar fi trebuit să ajungă şi în Craiova. Pentru cumpărarea lor au fost organizate doua licitaţii.

Dorin Manda, director RAT Craiova: „La prima licitaţie nu a participat nimeni. La a doua a fost un singur ofertant dar au fost probleme în caietul de sarcini şi s-a anuluat licitaţia. Craiova chiar are nevoie de schimbarea tramvaielor."

Cristian Nicolescu, șef secție tramvai: „Ne lipsesc cu desăvârşire piesele de schimb. Cârpim zilnic la ele. Luăm de la cele care nu sunt în circulaţie şi punem pe cele 12-13 tramvaie active."

Reprezentanţii Ministerului Dezvoltării susţin că firmele care au depus oferte nu s-au putut încadra cerinţele tehnice impuse. Autorităţile au cerut un consum redus de energie pe care producătorii nu au putut să îl respecte.

Ion Ștefan, ministrul Dezvoltării: „În câteva săptămâni sperăm să fim în situaţia de a relua licitaţia, să avem noi caiete de sarcini, să putem să anunţăm noile licitaţii. Vă asigurăm că nu vom pierde aceşti bani, 120 de milioane de euro."

În toată ţara statul şi-a propus să cumpere 70 tramvaie pentru transportul public.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult