Creșterea pensiilor cu 10% e greu de acoperit, iar majorarea de 40% e imposibilă. Ce spune ministrul Finanțelor
Your browser doesn't support HTML5 video.
Anunțul a fost făcut de Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, care a explicat că bugetul țării este puternic afectat de criza sanitară, iar sectoare întregi ale economiei sunt încă închise.
În aceste condiții, până și creșterea de 10 procente va fi greu de acoperit. Semnale că pensiile nu vor creste cu 40%, așa cum prevede legea, sunt de câteva luni, timp în care oficialii au evitat să ia o decizie.
Acum, ministrul Finanțelor vine cu o primă variantă: pensiile ar putea crește cu 10% de la 1 septembrie.
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: ”Pensia în România este mică și de aceea sunt de acord să facem un efort și în acest an. Anul acesta vor crește pensiile, contextul economic este unul destul de dificil, dar vom găsi resursele pentru o creștere. Cât va fi ea, vom vedea”.
Așadar, nici creșterea de 10% nu este bătută în cuie dar, spune ministrul Finanțelor, ar fi o cheltuială ”suportabilă” pentru buget, de 10 miliarde de lei.
Șeful Finanțelor a explicat că o creștere de 40% ar fi imposibilă în plină criză mondială, vorbim de o cheltuiala de 50 de miliarde de lei anul viitor.
Diferențe mari la nivel național
În prezent, pensia medie la nivel național este de aproape 1.300 de lei.
Și există diferențe mari între diferite zone ale țării. De exemplu, un pensionar din București primește, în medie, cu 600 de lei mai mult decât unul din Giurgiu.
Dar nu bucureștenii încasează cea mai mare pensie, ci cei din Hunedoara. La polul opus sunt vârstnicii din Botoșani, cu 1.100 de lei.
În discuție la Guvern este însă și un alt scenariu pentru creșterea pensiilor, despre care ministrul Finanțelor nu vrea să dea detalii, deocamdată, fără să se consulte cu premierul.
Florin Cîțu: ”În fiecare lună ne împrumutăm pentru că avem de plătit cheltuieli. Cheltuielile cu pensiile - în luna mai, 6,4 miliarde de lei, față de 4,5 miliarde lei în 2017, au crescut pensiile, am plătit pensiile crescute la timp, chiar dacă suntem în cea mai mare criză economică”.
În orice caz, dă asigurări Florin Cîțu, toate pensiile se vor mări cu același procent.
Asta înseamnă că atât pensiile mici, cât și cele speciale precum cele încasate de foști magistrați, militari ori parlamentari vor crește.