Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Realitatea a dat peste cap calculele de la începutul anului. De ce vom o creștere economică mai mică decât cea estimată

Your browser doesn't support HTML5 video.

Este oficial, vom avea o creștere economică mai mică decât cea estimată la începutul anului.

Potrivit Comisiei Naționale de Prognoză, în loc de un avans de peste 3%, cât era așteptat, creșterea va fi sub acest nivel, din cauza problemelor din industrie și agricultură.

Economiștii spun că rezultatul până la final de an ar putea fi chiar aproape de doar 1%. Dacă în primăvară premierul Marcel Ciolacu spunea că vom avea anul acesta cea mai mare creștere economică din Europa, iar estimarea Comisiei Naționale de Prognoză era de 3,4%, acum calculele s-au schimbat. Avansul ar urma să fie mai lent, de 2,8%, față de 2023.

Mihai Roman, profesor macroeconomie: „Mi se par niște ținte mult prea optimiste, având în vedere că doar în primul semestru am avut un fragil 0,7% creștere economică. Agricultura a fost pe plus în semestrul I, în schimb așteptările pentru semestrul II sunt negative, din cauza secetei, și atunci deficitul de producție va fi unul accentuat.”

În aceste condiții, arată prognoza oficială, vom continua să importăm mult mai mult decât exportăm. Anul acesta vom importa mărfuri și servicii în valoare de 33 de miliarde de euro, cu 4 miliarde în plus față de 2023. Din aceste motive, nici inflația, care ne sărăcește buzunarele, nu va scădea. Deși ținta Băncii Naționale indica o rată anuală a inflației de 4%, Comisia de Prognoză indică un nivel mai ridicat - 4,5%.

Estimările oficiale arată că agricultura și industria vor avea o contribuție în scădere față de anul trecut la formarea Produsului Intern Brut.

Un mare semnal de alarmă că economia noastră încetinește brusc a venit după ce, în intervalul aprilie-iunie, avansul economiei a fost infim, de doar 0,1% față de primul trimestru. Ne aflăm, cu acest rezultat, sub media de 0,3% din Uniunea Europeană.

Asta i-a făcut și pe economiștii băncilor de la noi să-și revizuiască în scădere estimările de creștere economică, până la 1%, adică de două-trei ori mai puțin față de prognoza oficială.

Industria de la noi, în special, a avut un rezultat dezamăgitor până acum și nu-și va reveni până la finele anului, spun specialiștii. Industria germană are probleme, iar recentele inundații din Europa Centrală și de Est au oprit fabrici și au distrus drumuri și poduri.

Claudiu Cazacu, specialist piețe internaționale: „Semnele din industrie din toată Europa, și aș spune în mare parte din lume, sunt neașteptat de slabe.”

Pagubele la nivel european ar putea depăși un miliard de euro în urma inundațiilor, estimează specialiștii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult