Creditele devin tot mai scumpe pentru români. Ce se întâmplă cu indicii de calcul ROBOR și IRCC
Your browser doesn't support HTML5 video.
Indicele ROBOR a ajuns la cel mai mare nivel din august 2013, iar asta se traduce în rate și cu sute de lei mai mari față de anul trecut. Iar creșterile ar putea continua.
ROBOR la 3 luni, indice în funcție de care sunt calculate cele mai multe creditele cu dobânzi variabile acordate până în luna mai a anului 2019, a ajuns la 4,37%. Cei care au rate la bancă s-au trezit că, în doar câteva luni, ratele lor lunare au crescut cu sute de lei.
Pentru un împrumut de 250.000 de lei acordat pe 30 ani, de exemplu, rata era în luna iulie a anului trecut de 1.122 de lei. Acum a ajuns la 1.555 de lei. Adică o majorare cu 433 de lei în decurs de 8 luni.
Exemplu: Credit de 250.000 de lei pe 30 de ani La 15 iulie 2021: Robor 3M = 1,5% = rată: 1.122,62 lei La 14 martie 2022: Robor 3M = 4,36% = rată: 1.555,59 lei
Ratele la creditele luate începând cu luna mai 2019, când IRCC a înlocuit ROBOR, nu au crescut încă, pentru că noul indice se actualizează trimestrial. Dar stabilitatea lui e temporară, pentru că și acesta va fi majorat.
Previziuni pentru o inflație cu două cifre
Cum inflația crește în continuare, e de așteptat ca Banca Națională să ia măsuri printr-o nouă majorare a dobânzii-cheie. În consecinţă, ratele la credite vor crește și mai mult.
Dr. Liviu Deceanu, Facultatea de Științe economice, UBB Cluj: „În contextul dat, de inflație, și mai mare ca urmare a efectelor războiului, este absolut justificat ca rata dobânzii de politică monetară să crească în continuare. Desigur, eșalonat, în funcție de evoluția inflației. Din păcate, există previziuni care aduc în prim plan și o inflație cu două cifre.”
Efectele scumpirii creditelor se fac deja simţite pe piața imobiliară. Românii se gândesc acum de două ori înainte să se înhame la rate pe care le vor plăti - unii - până ies la pensie. Mulți au amânat achiziţiile și din cauza războiului de graniță.
Emilian Mosuțan, agent imobiliar: „Simțim o reticență din cauza războiului care are loc în Ucraina. Și mulți clienți au renunțat să achiziționeze apartamente, deoarece vor să vadă în ce direcție se îndreaptă situația din Ucraina."
Cei care vor totuși să ia un credit de la bancă se pot orienta spre unul cu dobânzi fixe ori pot împrumuta sume mai mici, ca să facă față unei eventuale creșteri a ratelor. Sunt deja bănci care oferă credite cu dobândă fixă pe 30 de ani.