Coșmarul ”declarației unice”. Site-ul ANAF a picat, iar sute de oameni au format coadă la Fisc
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cu doar câteva zile înainte de expirarea termenului pentru depunerea formularului pe care trebuie să îl completeze cei cu venituri în afara salariilor, oamenii s-au trezit că site-ul ANAF nu funcționează ore întregi așa că trebuie să stea la cozi. Abia joi, Guvernul a luat decizia să prelungească termenul de depunere cu două săptămâni până pe 31 iulie.
Un tânăr este unul dintre sutele de cetăţeni care au stat la coada la un sediu ANAF din Capitală în ultimele zile. Cu hârtiile ţinute pe genunchi, pe pereţi sau pe geamurile de la maşini, la 30 de grade, oamenii - care nu mai încăpeau în clădirea fiscului - se chinuiau să completeze ''declarația unică''.
Tânăr: ''Puteau fi depuse online, dar site-ul e picat, nu funcţionează, am venit aici, erau vreo 200 de persoane înaintea mea, ei săracii se chinuie...''
Site-ul ANAF a început să dea erori tocmai în ultimele zile rămase până la termenul limită de depunere anunţat iniţial - 16 iulie. Aşa că oamenii s-au învoit de la serviciu sau au venit din concediu ca să depună hârtiile, alfel riscă să primească o amendă de până la 500 de lei.
Bărbat: ''Nu merge, ne chinuim de două săptămâni să completăm şi nu putem şi am venit să depunem acum''
Femeie: ''Avem bonul 165... şi să stai atâtea ore aici şi să nu poţi să depui...o zi pierdută aici.''
Femeie: ''Este absurd să vii aici din concediu, să stai la rând să depui declaraţia şi să nu poţi, este inadmisibil să plăteşti amendă, pentru ce? Pentru că nu ştiu să primească nişte declaraţii, dacă au dat o lege trebuia să se pună ei la punct întâi!''
Fiscul a avut acces la o finanţare de 70 de milioane de euro de la Banca Mondială, dar timp de cinci ani, până la începutul acestui an, nu a cheltuit nici un leu pentru echipamente IT noi, ci doar pentru consultanță, potrivit şefului ANAF.
Declaraţia unică este un formular cu multe rubrici, pe care trebuie să-l depună românii cu venituri extra-salariale, adică bani obţinuţi din chirii, din străinătate sau din stupii de albine şi terenuri agricole.
Ea a fost introdusă după ce ANAF a comasat alte 7 declaraţii vechi, pentru a-i scuti pe oameni de mai multe drumuri.
Abia pe ultima sută de metri, Guvernul a decis să le dea răgaz încă două săptămâni, până la 31 iulie, ca să depună declaraţia unică.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 12-07-2018 18:48