Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sectorul construcțiilor e tot pe minus. Scădere de 40% pe segmentul rezidențial. Apartamentele care se mai vând acum

Your browser doesn't support HTML5 video.

Piața de construcții a început anul pe minus. Potrivit datelor de la Statistică, volumul lucrărilor a scăzut în medie cu peste 10 procente în primele luni, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Însă scăderea e mult mai mare pentru segmentul rezidențial, aproape 40%, unde mulți dezvoltatori au renunțat la proiecte. Cerere destul de mare mai există doar pentru apartamentele premium, iar clienţii caută comunități civilizate, spații de relaxare și costuri mici de întreținere.

Într-un complex, apartamentele nu sunt pentru toate buzunarele. Prețurile pentru un studio pleacă de la 120.000 de euro, plus TVA, în timp ce apartamentele cu două camere se vând cu 170.000 de euro plus TVA.

Locuințele sunt gândite cu zone de relaxare, afterschool, piscină încălzită și spații verzi. În medie, se vând lunar aproape 10 apartamente, majoritatea cu banii jos.

Alexandru Rădulescu, antreprenor: „Pe zona premium cred că avem un client mai educat, și în general, în piață, cred că avem clienți atenți la detalii. Detalii pe care dacă nu le proiectezi de la început așa cum trebuie, nu le mai poţi reface – cum ar fi accesul în parcare sau niște zone în apartament gândite pentru utilitate , să ai zonă de spălătorie și curățătorie.”

Citește și
Peste 10.400 de locuinţe au fost inundate în Rusia
Peste 10.400 de locuinţe au fost inundate în Rusia

Și în alt complex cu vedere spre lac se lucrează intens. Pentru cele peste 700 de locuințe, prețurile pornesc de la 130.000 de euro, plus TVA, dar pot depăși 4 milioane de euro, în funcție de suprafață, poziție și etaj. Multe sunt luate și pentru investiții.

Beatrice Dumitrașcu, CEO Rezidențial: „Avem dezvoltări care sunt mixte, şi asta presupune o regenerare urbană compactă, în sensul în care ai spații comerciale, clădiri de birouri, rezidente, școli grădinițe, toate nevoile pe care clienții le au și le apreciază când le găsesc într-un singur loc pentru că trăim într-un oraș foarte aglomerat și trebuie să ne rezolvăm nevoile.”

Și totuși, oferta de locuințe noi este în scădere.

Potrivit datelor INS, în primele două luni ale anului, volumul lucrărilor pentru clădirile rezidențiale a scăzut cu aproape 40%, față de aceeași perioadă a anului trecut. În creștere au rămas clădirile nerezidențiale și construcțiile inginerești.

Inflația, creșterea taxelor pentru mediul privat, dar și dobânzile mari la credite vor reduce și în acest an cererea pentru noi locuințe, spun specialiștii. România are cea mai ridicată rată a inflației din UE, iar oficialii BNR nu au în plan să reducă pentru moment dobânda cheie, astfel încât cei cu credite să aibă rate mai mici.

Radu Nechita, economist: „Ține de incertitudinile cu privire la ce urmează să se întâmpla cu dobânzile, este principalul factor care influenţează decizia de achiziție a unei locuinţe, multe locuinţe sunt pe credit. Dar contează și incertitudinea cu privire la veniturile viitoare , te gândeşti dacă o să mai ai un loc de muncă.”

Pe de altă parte, pe fondul costurilor mari cu forța de muncă și materialele de construcții, mulți dezvoltatori și-au amânat sau au renunțat la o parte dintre proiecte. În paralel, și numărul autorizațiilor pentru construcţie a scăzut.

În București, noul Plan Urbanistic General se află în lucru. Proiectul va fi actualizat la nevoile de astăzi ale oraşului și va indica zonele unde pot avea loc investiții și dezvoltări imobiliare. Documentul ar trebui să intre în vigoare în acest an.  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult