Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Consiliul Concurenței, în control inopinat la bănci. Inspectorii au căutat probe de cartel legate de Biroul de Credit

  Inspectorii Consiliului Concurenței au descins, marți, în sediile băncilor comerciale din țară, fiind suspectate de înțelegere tip cartel, de data aceasta în legătură cu raportări în Biroul de Credit, scrie Profit.ro.

Controlul, derulat până marți seara târziu, a vizat strângerea de probe pentru demonstrarea înțelegerii anticoncurențiale, fiind verificate computere, e-mailuri și telefoane ale bancherilor.

Toate băncile comerciale din țară raportează și pot verifica în baza de date a Biroului de Credit, la care sunt asociate, clienții care au întârziat cu mai mult de o lună achitarea ratelor la împrumuturi, persoanele care au comis fraude sau infracțiuni, stabilite prin hotărâri judecătorești definitive și irevocabile, față de instituțiile financiare asociate în birou, precum și clienții care au dat informații false când au solicitat credite.

Baza de date a Biroului stochează și informații pozitive, despre clienii fără restanțe (produse de finanțare utilizate, inclusiv carduri de credit/overdraft sau credite nevoi personale, cu detalii despre valoarea creditelor, soldul rămas, rata lunară, limita cardului sau durata finanțării). Biroul realizează rapoarte de credit ale solicitanților de împrumuturi și le calculează un scor al riscului de neplată.

Baza de date poate fi consultată atât de bănci, cât și de IFN-uri, asigurători, recuperatori de creanțe. Biroul de credit a fost înființat de 20 de bănci acționare (18 azi) și are în prezent 77 de instutuții participante.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult