Companiile de asigurări au lansat oferte de polițe pentru cei cu trotinete electrice
Your browser doesn't support HTML5 video.
În ultimii trei ani au fost înregistrate aproape 200 de accidente rutiere în care au fost implicate trotinete electrice.
La noi în țară nu avem o legislație clară și nici infrastructură pentru ele. În ultimii 3 ani un om a murit și aproape 200 au fost răniți în accidente cu trotinete electrice.
Iar legislația nu ajută nici vinovații, nici victimele. Dacă o mașină este avariată în trafic de o trotinetă, proprietarul acesteia trebuie să aibă o asigurare de răspundere civilă, ca să îl poată despăgubi pe șofer.
Valer, posesor de trotinetă: "Ar fi foarte oportun ca și în cazul trotinetelor electrice să existe polițe de asigurare. În cazul unui accident ar fi mult mai simplu, oamenii nu ar trebui să umble în instanțe, să se judece unul cu celălalt. Pur și simpu asiguratorul și-ar face treaba. Mai ales că, în ziua de astăzi, în cazul în care nu există piste pentru trotinete sau biciclete, suntem obligați să mergem cu trotinetă pe stradă, iar în acest caz suntem mult mai expuși riscului unui accident. Am prieteni care au avut accidente și, din păcate, da, s-a lovit de problema asta, problema cu asigurarea. A trebuit ori să se înțeleagă cu omul, ceea ce este mai greu, au ajuns chiar și la un proces."
Din acest motiv, companiile de asigurări au venit cu noi oferte care includ și polițe pentru cei cu trotinete sau biciclete electrice.
Doina Moroșanu, broker asigurări: "Este un fel de răspundere civilă față de terți și care, da, acoperă vătămări corporale. Sperăm să apară o legislație care să vină în întâmpinarea dorinței asigurătorilor, dorinței noastre a a cetățenilor ca participanți la trafic. Până la urmă este un mijloc de transport, face parte din realitate și trebuie să se simtă în siguranță."
Pe de altă parte, reprezentanții magazinelor de profil spun că vânzările se dublează de la an la an.
Alin Ciprian Iurescu, reprezentant magazin biciclete: "Cererea este destul de mare, mai ales pe trotinete, cred că undeva la 1000 de bucăți pe an. Dacă până cum era o fiță, acum este o certitudine și o modă."
În Parlament a fost depus un proiect de lege care prevede printre altele, că cei care conduc trotinete să aibă cel puțin 14 ani și să poarte obligatoriu casă de protecție măcar până la 18 ani.
Ei trebuie să circule doar pe carosabil cu o viteză maximă de 25 de km/h.