China avertizează că ar putea fi declanșat un ”război comercial” cu Uniunea Europeană, din cauza noilor taxe
Avertismentul a fost lansat chiar în timp ce ministrul german al economiei a sosit în capitala chineză, având tarifele anunțate de UE ca prioritate pe agenda sa, notează Reuters.
Călătoria de trei zile a lui Robert Habeck în China este prima a unui oficial european de rang înalt de când Bruxelles-ul a propus taxe ridicate asupra importurilor de vehicule electrice fabricate în China pentru a combate subvențiile excesive. Această decizie a declanșat contramăsuri din partea Chinei și critici dure din partea liderilor chinezi.
Într-o răsturnare de situație neașteptată, Habeck - din partea Partidului Verzilor ecologist, care este un partener junior în coaliția tripartită fracturată din Germania - a criticat documentul de strategie pentru China al Berlinului, vechi de 11 luni, ca fiind prea pe termen scurt și nefiind sincronizat cu strategiile pentru China ale altor țări UE.
Numai în această săptămână, producătorii chinezi de automobile au îndemnat Beijingul să majoreze tarifele la importurile de mașini europene pe benzină, iar guvernul a lansat o anchetă privind dumpingul în cazul importurilor de carne de porc din UE, ca represalii față de decizia Comisiei Europene.
"Partea europeană continuă să intensifice fricțiunile comerciale și ar putea declanșa un 'război comercial'", se arată într-o declarație atribuită purtătorului de cuvânt al Ministerului chinez al Comerțului. "Responsabilitatea revine în întregime părții europene".
Acesta a afirmat că, prin ancheta sa privind dumping-ul, partea europeană a "intimidat și constrâns întreprinderile chineze, a amenințat că va aplica rate tarifare ridicate punitive și a cerut informații prea ample".
Vizita lui Habeck este văzută ca o oportunitate pentru Germania, cea mai mare economie a Europei, de a explica oficialilor chinezi recentul anunț privind tarifele vamale, atenuând în același timp riscul unor represalii din partea Chinei, care ar putea afecta întreprinderile germane.
Vocea Germaniei are o greutate deosebită, iar principalii săi producători de automobile s-au opus vehement tarifelor UE. Berlinul a îndemnat la dialog, așteptându-se în același timp ca China să ajungă la un compromis.
Producătorii de automobile din această țară ar fi cei mai expuși la orice contramăsuri din partea Chinei, deoarece aproape o treime din vânzările lor au provenit anul trecut din această economie de 18,6 trilioane de dolari.
Măsura UE privind tarifele pentru vehiculele electrice a dus la o nouă scădere a relațiilor comerciale cu a doua cea mai mare economie a lumii.
Mass-media chineză de stat a prezentat însă vizita sa drept o șansă de dezamorsare a tensiunilor. Germania ar trebui să caute consensul, au afirmat unii experți, potrivit tabloidului controlat de stat Global Times.
Sursa: Reuters
Etichete: uniunea europeana , taxe , China , masini electrice
Dată publicare: 21-06-2024 18:07