Modifica setarile cookie
Toate categoriile

China a făcut o descoperire în domeniul inteligenței artificiale. Antrenează un model generativ de AI în mai multe centre

Un analist a dezvăluit recent că China a reușit să dezvolte un singur model de inteligență artificială generativă (GAI) în mai multe centre de date.

Potrivit publicației online Tom's Hardware, acest lucru reprezintă ”o realizare uriașă”, având în vedere complexitatea utilizării de GPU-uri diferite într-un singur centru de date, ca să nu mai vorbim de utilizarea de servere în mai multe locații geografice.

Patrick Moorhead, analist-șef la Moor Insights & Strategy, a afirmat pe X (fostul Twitter) că China este prima țară care a reușit această realizare și că a descoperit acest lucru în timpul unei conversații care nu avea legătură cu acest subiect.

Această tehnică de formare a GAI în diferite locații/arhitecturi este esențială pentru ca China să își continue visele în materie de inteligență artificială, mai ales că sancțiunile americane au împiedicat-o să achiziționeze cele mai recente și mai puternice cipuri pentru a-și conduce cercetarea și dezvoltarea.

Citește și
Generația Z și inteligența artificială
Cumpărătorii din Generația Z vor apela la inteligența artificială în acest sezon de sărbători. Ce îi determină să facă asta

Deoarece Nvidia nu dorește să piardă piața chineză, a creat cipurile H20 AI, mai puțin puternice, care se încadrează în parametrii de performanță restrictivi ai Washingtonului.

Cu toate acestea, există zvonuri conform cărora chiar și aceste cipuri mai puțin performante ar putea fi interzise în curând, subliniind incertitudinea cu care se confruntă companiile chineze de tehnologie în climatul politic actual.

Din cauza acestei incertitudini, cercetătorii chinezi au lucrat la fuzionarea GPU-urilor de la diferite mărci într-un singur cluster de formare. În acest fel, instituțiile ar putea combina stocurile lor limitate de cipuri sancționate de înaltă performanță, precum Nvidia A100, cu GPU-uri mai puțin puternice, dar ușor disponibile, precum Ascend 910B de la Huawei sau Nvidia H20 menționat anterior.

Această tehnică i-ar putea ajuta să combată penuria de GPU-uri high-end din China, deși a venit istoric cu scăderi mari ale eficienței. Cu toate acestea, se pare că China a găsit modalități de a rezolva această problemă, în special cu această noutate a dezvoltării unui singur GAI în mai multe centre de date.

Deși nu există încă informații oficiale despre acest GAI, acest lucru arată până unde vor merge cercetătorii chinezi, pentru a se asigura că pot continua să ducă mai departe ambițiile Chinei în materie de Inteligență Artificială.

După cum a transmis și Huawei, China va găsi modalități de a-și continua dezvoltarea inteligenței artificiale, în ciuda sancțiunilor americane.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult