Cei care vor să cumpere o casă în rate au o mare problemă: indicele ROBOR
Your browser doesn't support HTML5 video.
Mai ales că, în ultimele luni, calculele le sunt date peste cap aproape zilnic, pe măsură ce indicele ROBOR crește, iar odată cu el și dobânzile la credite.
Alegerea devine și mai dificilă în unele orașe, unde s-au scumpit casele chiar mai tare ca acum 10 ani.
Doi soți au venit la un târg imobiliar din București, ca să ''sondeze'' piața și, deși nu au găsit încă locuința dorită, fac deja calcule - cât ar trebui să fie rată raportată la cât câștigă lunar.
Client: ”35% sau 40% maxim, mai mult de atât nu cred o să ne gândim să dăm pe rată, pentru a avea și un trai decent în continuare. O să încercăm să nu ne îndatorăm prea mult, în caz că se întâmplă ceva, să nu intrăm în imposibilitate de plată.”
În prezent, sunt bănci care acordă credite și cu un grad de îndatorare de până la 50%. Dar, spun specialiștii, e nevoie de mai multă precauție. Experiența crizei de acum 10 ani - când ratele la credite au explodat, iar veniturile s-au redus - ar trebui să fie învățătură de minte.
Acum, toată lumea este cu ochii pe dobânzi. Indicele Robor, cel în funcție de care se calculează dobânzile la creditele în lei, a ajuns într-un scurt timp la maximul ultimilor 3 ani și jumătate.
Adrian Stănescu, manager târg imobiliar: ”Oferta este în continuare mai mică decât cererea pe care o are consumatorul, asta se vede și în modificarea de preț''.
Primul criteriu în alegerea locuinței este zona, apoi oamenii se uită cu atenție la numărul de camere și la suprafață, spun dezvoltatorii imobiliari. În București, bugetul mediu pentru clienții care au copii este între 80 și 130.000 de euro.
Virgil Cătălina, reprezentant dezvoltator imobiliar: ”Caută apartamente de 2-3 camere sau case în zone aproape de metrou, cu școli, apoi un alt criteriu - să aibă finisaje bune''.
Diferențele de prețuri sunt însă mari - în interiorul orașelor, dar și de la o zonă la altă a țării, arată studiul unei platformei de anunțuri imobiliare. Dacă în București prețul mediu pe metru pătrat este sub cel din perioada boomului imobiliar, în Cluj-Napoca, situația este pe dos. În orașul transilvănean, devenit o atracție pentru mari companii, prețurile apartamentelor sunt peste cele de acum 10 ani.
Preț mediu apartamente (sursa: studiu imobiliare.ro):
BUCUREȘTI 2008 ------------------------ 2018 2.160 euro/mp -------- 1.260 euro/mp
CLUJ-NAPOCA 2008 -------------------------- 2018 1.280 euro/mp ------------- 1.480 euro/mp