Cea mai mare putere economică a Europei, Germania, este în cădere, iar Rusia în urcare. Estimare de creștere cu 1,5 %
Potrivit Euronews, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) estimează că economia Rusiei va înregistra o creștere de 1,5%.
O prognoză anterioară sugera că aceasta se va contracta cu o cifră similară, deși țara condusă de Vladimir Putin se dovedește mult mai rezistentă decât se credea în fața sancțiunilor occidentale.
”Cuferele de stat” ale Moscovei au fost susținute - din nou mai mult decât se aștepta - de creșterea prețului petrolului și de capacitatea Moscovei de a compensa plafonarea prețurilor de către Occident prin exportul către noi piețe, "în principal China și India", a precizat miercuri BERD.
"La momentul ultimelor noastre previziuni, ne așteptam ca sancțiunile - în special plafonarea prețurilor la petrol - să fie mai eficiente în limitarea activității rusești", a adăugat aceasta într-un comunicat.
În urma invaziei Moscovei în Ucraina, Occidentul a aplicat o serie de sancțiuni Rusiei, nemaiîntâlnite încă din zilele întunecate ale Războiului Rece.
Evaluarea impactului acestora este mixtă, experții declarând în august pentru Euronews că fisurile, punctele moarte și lacunele din regimul de sancțiuni au limitat capacitatea acestora de a lovi Moscova acolo unde o doare - în buzunar.
Raportul BERD de miercuri a constatat, de asemenea, că activitatea "a rămas robustă - în special consumul gospodăriilor și cheltuielile publice legate de conflictul în curs de desfășurare".
"Cifrele PIB-ului [o măsură a sănătății economice care reflectă valoarea totală a bunurilor și serviciilor produse de o țară] pentru al doilea trimestru au fost surprinzător de ridicate", a continuat raportul.
Cifra se compară, poate surprinzător de bine, cu cea a Germaniei, puterea economică a Europei, despre care Fondul Monetar Internațional a prognozat recent că se va contracta în acest an.
O eventuală încetinire a economiei Rusiei de către BERD este totuși prevăzută în continuare.
Un sondaj de opinie mai amplu realizat de Open Minds Insitute a arătat luni că acest sentiment este împărtășit de populația rusă, 80% dintre respondenți fiind îngrijorați de bunăstarea lor financiară și văzând un viitor mai sumbru.
În ceea ce privește Ucraina, BERD nu și-a schimbat așteptările, estimând în continuare o creștere de 1% în acest an și de 3% în următorul.
"Acest lucru reflectă o creștere anuală foarte negativă în comparație cu lunile ianuarie și februarie ale anului trecut", înainte de invazia rusă în Ucraina, notează raportul. Documentul anticipează totuși o revenire pe măsură ce se va relua activitatea, odată cu îmbunătățirea aprovizionării cu energie.
În toate țările din Europa centrală, de est și de sud-est și din Asia în care își desfășoară activitatea, BERD a prevăzut o creștere economică globală de 2,4%.
Aceasta este mai bună decât cea de 2,2% prevăzută în luna mai, datorită în parte economiilor din Asia Centrală care beneficiază de noua situație creată de sancțiunile impuse Rusiei, a continuat institutul.
Aceste țări ar trebui să-și vadă PIB-ul crescând cu 5,7% în acest an, datorită relocalizării companiilor rusești pe teritoriile lor și creșterii importurilor din Uniunea Europeană, din care o parte este apoi reexportată în Rusia, potrivit BERD.
Migrația muncitorilor din Asia Centrală către Rusia, în special pentru a compensa exodul unei părți a populației în vârstă de muncă, susține, de asemenea, creșterea acestor teritorii, deoarece aceștia trimit bani în țările lor de origine.
BERD, înființată în 1991 pentru a ajuta țările din fostul bloc sovietic să facă tranziția către o economie de piață, și-a extins de atunci domeniul de aplicare pentru a include țări din Orientul Mijlociu, Asia Centrală și Africa de Nord.