Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce riscă băncile vizate de ancheta Consiliului Concurenței. Toate sunt suspectate de o înțelegere de tip cartel

Your browser doesn't support HTML5 video.

Băncile sunt vizate de o nouă anchetă de amploare. Inspectorii Consiliului Concurenței au descins în sediile a 10 bănci comerciale din țară, la Biroul de Credit, dar și la Asociația Română a Băncilor.

Toate sunt suspectate de o înțelegere de tip cartel, în ceea ce privește scorul pe care un client îl primește atunci când solicită un împrumut. O altă investigație a început toamna trecută și vizează principalele bănci din România care sunt suspectate că ar fi distorsionat modul de stabilire al indicelui ROBOR.

Inspectorii Consiliului Concurenței au fost în control și au adunat probe ca să demonstreze o posibilă înțelegere anticoncurențială între bănci. Au fost verificate computere, e-mailuri, dar și telefonele bancherilor. Bogdan Chirițoiu - președintele Consiliului Concurenței: „Ceea ce am constatat este că modul cum funcționează scorul de creditare, în momentul în care un client se adresează mai multă bănci, deci încearcă să obțină date de la mai multe bănci ca să obțină cea mai bună ofertă pentru el, scorul respectiv este afectat.” Asta înseamnă că scorul poate să scadă atât de mult, încât băncile pot refuza cu ușurință cererea de credit a unui client. Mai mult, Consiliul Concurenței suspectează "o îngrădire la creditare a clientului.” Îngrijorător este și faptul că și cei care își doresc o refinanțare pot fi refuzați. Controalele au fost făcute la cele mai active bănci din România și au durat o zi întreagă. Mai mult, au fost vizate și alte două instituții, Asociația Română a Băncilor și Biroul de Credit, cea din urmă fiind suspectată că ar limita accesul clienților la produsele și serviciile de creditare bancară printr-o serie de acțiuni legate de stabilirea și aplicarea scorului FICO, adică nivelul de risc ca un client să nu își plăteasca ratele.

Băncile inspectate

Alpha Bank Romania S.A. CEC Bank S.A. Garanti Bank S.A. Raiffeisen Bank România S.A ING Bank N.V. Amsterdam sucursala București, Banca Transilvania S.A. Banca Comercială Română S.A BRD – Groupe Société Générale S.A. Credit Europe Bank (Romania) S.A. First Bank S.A. Scorul FICO, folosit de bănci, este un instrument prin care instituțiile bancare conturează profilul clientului. Pe baza unor răspunsuri la întrebări, clientul primește un număr cuprins între 300 și 850 care arată probabilitatea ca respectiva persoană să își plătească sau nu împrumutul solicitat. Scorul crește dacă clientul a mai avut credite și le-a achitat la timp sau dacă are un venit mare sau active financiare ce pot garanta pentru el. Într-un răspuns acordat Știrilor Pro TV, Asociația Română a Băncilor a transmis că verificările făcute de inspectorii Consiliului Concurenței reprezintă o procedura normală și că, la rândul lor, instituțiile bancare trebuie să aplice toate măsurile necesare pentru a diminua toate riscurile de creditare.  „Controlul Consiliului Concurenței reprezintă o practică uzuală normală într-o economie funcțională. (...) Instituțiile de credit trebuie să aplice toate măsurile care să conducă la diminuarea riscului de credit, pentru a menține o rată a creditelor neperformante la un nivel cât mai scăzut. Băncile au obligația să verifice bonitatea și capacitatea de rambursare a fiecărui debitor, iar printre instrumente se află și verificările la Biroul de Credit.”, a precizat Asociația Română a Băncilor. În prezent, Consiliul Concurenței mai are în derulare o investigație care vizează modul în care băncile calculează indicii de referință Robor. Bogdan Chirițoiu - președintele consiliului Concurenței: „Deci o să încercăm să terminăm ambele investigații simultan ca să avem o imagine de ansamblu, iar asta înseamnă cel mai devreme la șfârșitul anului următor.” Dacă ancheta va proba toate suspiciunile, băncile riscă o amendă ce poate ajunge până la 10% din cifra de afaceri.

Citește și
burse elevi
Decizie finală privind bursele pentru elevi. Cine va beneficia de bani și care e suma

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult