Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Cât de mult va creşte euro în următoarele luni. Previziuni sumbre ale analiştilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Moneda euro a trecut pragul de 4,84 de lei la mai multe bănci comerciale, după ce Banca Naţionala a anunţat un maxim istoric pentru cursul de schimb de 4,77.

Vestea proastă e că în următoarele luni se va apropia de 5 lei, potrivit analiştilor financiari. Căderea leului are loc din cauza importurilor tot mai mari pe care companiile le fac în această perioadă de dinaintea sărbătorilor, când românii cumpără foarte multe bunuri care nu sunt produse la noi în ţară.

Datele economice proaste pun şi ele presiune pe leu, iar efectele sunt ca de bumerang - vor apărea din nou scumpiri, avertizează specialiştii.

Toate băncile comerciale au afişat marţi un curs de vânzare a euro de peste 4,8 lei.

Atât la ghișeele BCR, cât și ale BRD şi ING, euro a plecat spre 4,85, în timp ce la Raiffeisen și Banca Transilvania cursul a fost ușor mai jos.

Citește și
Bani, euro, salarii
Euro atinge un nou maxim istoric. BNR l-a cotat la 4,7729 lei

Atât de mare a fost presiunea pe curs încât la prânz, Banca Naţională a cotat un euro la peste 4,77 de lei. Este maximul istoric atins până acum. De la începutul anului devalorizarea monedei noastre e modestă, de 2,4%. Dar analiștii susțin că e abia începutul creșterilor.

Dragoş Cabat, CFA România: „Leul se va deprecia către 4,79 sau chiar mai mult pentru următoarele șase luni, iar colegii noștri au estimat că pentru următoarele 12 luni se va duce chiar spre 4,85."

Scumpirea euro e legată de proviziile făcute de companii înaintea sărbătorilor.

Iancu Guda, analist financiar: „Deprecierea este oarecum sezonieră în perioada de dinaintea sărbătorilor de iarnă, când foarte multe companii își fac stocuri, importă masiv pentru perioada care urmează, din păcate nu mai există acele repatrieri de bani. Emigranții care pleacă din România nu mai trimit la fel de mulți bani în țară deoarece pleacă împreună cu familiile. Și din păcate avem acel puseu de creștere care va continuă inclusiv anul viitor"

De la Banca Naţională această cădere a leului se vede ca o corecţie făcută de piaţă.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR: „Se poate considera o corecție a pieței care vine după ani întregi în care s-a consumat mai mult decât s-a produs și s-a stimulat mai mult consum decât poate era cazul. Nu vorbim aici despre creșterile salariale pe care trebuiau să le facă, ci de dimensiunea creșterilor.”

România este campioana scumpirilor în Europa de 14 luni consecutive. Luna trecută am condus din nou clasamentul în condiţiile în care în ţările de la Mediterană apar ieftiniri faţă de anul trecut și inflația medie a Uniunii e de 1,1. Problema e că un euro mai scump aduce alte creşteri de prețuri, iar acestea sunt stimulate de oamenii care fac cumpărături.

Dragoș Cabat: „Cheltuielile mai mari pe care le fac românii pun presiune în intern pe inflație, deci majorarea prețurilor în lei ale bunurilor produse în România, iar în extern pe cursul de schimb. Deci bunurile importate devin mai scumpe prin faptul că leul se depreciază față de moneda unică"

Adică mașinile, chiriile, facturile de telefon, apartamentele și toate bunurile importate se scumpesc. Toate acestea erodează puterea de cumpărare a banilor româneşti.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult