Cât de mare este gaura produsă de pandemie în bugetul României
Your browser doesn't support HTML5 video.
Acesta spune că firmele au început să se adapteze crizei, să reînceapă să producția și să-și plătească taxele către stat în luna aprilie, după o lună martie slabă, pentru încasările la buget.
Între timp, patronii fac planuri de revenire treptată, după ridicarea stării de urgență, iar cei mai mulți își doresc chiar să-și recheme toți angajații la muncă.
”Vom avea o economie mult mai competitivă”
''Vom avea o economie mult mai competitivă după această criză”, spune ministrul finanțelor, Florin Cîțu, care promite să vină în scurtă vreme și cu date clare despre situația bugetului.
Florin Cîțu, ministrul finanțelor: ”Economia arată puțin mai bine decât ne așteptam. Va arătă mai bine după ce trece criza în sănătate. În martie au fost câteva surprize neplăcute, dar acum vedem că au început să plătească taxele. Se pare că, în România, IMM-urile reușesc să se miște bine, își găsesc oportunități, iar instrumentele de finanțare, de garantare a creditelor vor ajuta mult. Economia va ieși mai bine decât am anticipat.”
Deja sunt planuri de revenire și de rechemare a oamenilor la munca, arata un sondaj al Consiliului IMM-urilor din Romania la care au răspuns 2500 de patroni. 90% dintre firmele din tara sunt IMM-uri, adică de mărime mica și medie, până la 250 de angajați.
Florin Jianu, Consiliul IMM-urilor: ”Îmbucurător este că aproape 6 din 10 întreprinzători estimează că pot reintegra personalul la nivelul anterior crizei. Practic, avem și un răspuns cu privire la necesitatea susținerii unor măsuri cum este munca flexibilă, acea transformare a șomajului tehnic într-o formă de muncă activă și necesitarea susținerii pentru o perioadă de încă trei luni după încetarea stării de urgență”.
Ministrul finanțelor promite că în următoarele zile va veni și cu date exacte despre starea economiei. Luna încă nu s-a încheiat, dar la finalul ei, spune ministrul, ''rezultatele vor fi mult mai bune'' decât se aștepta.
Florin Cîțu, ministrul finanțelor: ”Vin semnale că măsurile luate devreme au dat rezultate, am menținut oamenii sănătoși, asta ajută mult economia”.
Declarația e făcută în contextul în care, în prima lună de la declanșarea crizei coronavirusului, ministrul vedea deja un gol uriaș în buget, de 20 de de miliarde de lei.
Gol în buget, cât toate pensiile de anul trecut
Totuși, calculele Guvernului arată un scenariu care dă fiori. Este estimat un gol în bugetul statului de 72 de miliarde de lei. Este exact suma plătită de stat pentru pensiile pe tot anul trecut. Statul le cere tot mai insistent patronilor să-și achite taxele, dacă pot, și le oferă celor loviți deja de criza sanitară diferite înlesniri la plata taxelor și impozitelor.
Între timp, ministerul finanțelor a anunțat că firmele și instituțiile publice pot comunica online cu trezoreria statului, fară să li se ceară semnătură electronică.