Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Bursele europene s-au prăbușit după un raport fals privind inflația din SUA. Investitorii s-au panicat

Bursele europene s-au prăbușit, marți, după ce s-a aflat despre un raport fals asupra inflației din SUA, care a circulat în spațiul public. Impactul a fost major pe Wall Street, și curând valul seismic s-a răsfrânt și în Europa.

Indicii bursieri europeni au scăzut pe parcursul zilei de marți, FTSE 100 -0,8%, (Londra) CAC FCHI -0,5%, (Paris) și DAX-GDAXI – 1,1% (Frankfurt), potrivit Yahoo Finance.

Scăderile de la bursa londoneză vin după o creștere economică în Regatul Unit, vizibilă în toate sectoarele, în ciuda deprecierii traiului, notează sursa citată.

Produsul intern brut (PIB) a crescut cu 0,5% față de aprilie, când producția scăzuse cu 0,3%, potrivit Oficiului Național de Statistică (ONS).

ONS a transmis că sănătatea a fost principalul sector care a contribuit la buget, întrucât serviciile au crescut cu 0,4%, respectiv sănătate și asistența, cu 2,1%.

Citește și
Gaze naturale
Gazul rusesc s-a scumpit cu 40% pe bursa din România

„A fost anticipată o ușoară creștere, dar valoarea de 0,5% i-a surprins pe mulți. Sunt doar cifrele pe o lună, dar chiar dacă această lună este crucială, nu înseamnă că trimestrul în ansamblu nu îndeplinește criteriile de creștere negativă – dar o lună nu poate oferi o privire de ansamblu” a declarat Danni Hewson, analist financiar la AJ Bell.

„Tendințele sunt imposibil de ignorat. Comercianții cu amănuntul, industria HORECA, sălile de sport, muzeele și centrele de joacă pentru copii simt toate greutatea măririi inflației. Gospodăriile își reduc în mod strategic cheltuielile, ceea ce reprezintă o lovitură în special pentru zona de servicii, care încă nu a reușit să se apropie de zilele de glorie înainte de pandemie” a mai spus analistul.

După afișarea evoluției PIB-ului britanic, lira sterlină a înregistrat o creștere cu 0,3 față de dolar, respectiv cu 0,2 față de euro.

Creşterea economică negativă evidenţiază acea situaţie în care rezultatele macroeconomice pe locuitor au o tendinţă de scădere, menţinându-se însă sub control o serie de corelaţii de echilibru.

Cum a fost construit raportul fals

În SUA, valorile de referință au coborât către minimul sesiunii în ultima oră de tranzacționare, marți, după ce un raport fals privind inflația i-a speriat pe investitori.

Raportul viza evoluția prețurilor de consum în SUA, pe luna iunie.

Imediat, indicele S&P 500 de pe Wall Street (GSPC) a pierdut 35,63 puncte. Nasdaq (IXIC) a scăzut cu 1%, în timp ce Dow Jones (DJI) a scăzut cu 0,6% la închiderea burselor de marți.

Documentul care a circulat pe internet a încercat să imite formatarea raportului IPC din luna anterioară, folosind date și numere diferite. Informațiile false arătau că inflația din iunie a atins 10,2%, peste previziunile economiștilor, care estimau creșterea inflației la valoare de 8,8%, relatează Financial Times.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult