Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Analiza Bugetului pentru 2018. Axat tot pe consum, iar investițiile sunt la minime istorice

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pentru al treilea an consecutiv, România va avea în 2018 un buget construit pe consum şi nu pe investiţii.

Asta arată proiectul de lege pus în dezbatere la miezul nopţii de Ministerul Finanţelor. Toate instituţiile primesc bani în plus pentru că au crescut foarte mult salariile brute ale bugetarilor. Oamenii nu vor simţi însă această prosperitate în buzunar. Din păcate, deşi anul viitor România împlineşte 100 de ani de existenţă, investiţiile sunt din nou la cel mai mic nivel estimat din istoria recentă.

Este un proiect de buget pentru 2018 care pleacă de la o premisă optimistă, că PIB-ul ţării va trece pentru prima dată de 900 de miliarde de lei. Produsul Intern Brut înseamnă suma tuturor mărfurilor şi serviciilor pe care le producem în ţara pe un an de zile. Faţă de creşterea economică din acest an de peste 6%, Guvernul crede că va scădea la 5,5%.

Vor creşte însă preţurile. Scumpiri foarte mari vom avea anul viitor, pentru că inflaţia sare cu două procente până la 3,1% pe prognoză. Interesant este cursul pe care se bazează bugetul - doar 4,55 de lei pentru un euro, în condiţiile în care deja cotaţia BNR este la 4,64 acum.

La fel ca în ultimii doi ani, sunt prevăzuţi foarte puţini bani pentru investiţii. Dacă în 2016 s-au acordat 3.9% din PIB şi Guvernul a cheltuit doar 3,76, ei bine anul acesta PSD a plusat, a anunţat investiţii de 4,8% din PIB şi a reuşit să facă doar de 3,2 procente. Faptul că anul trecut promiteau 5,4% pentru investiţii în 2018 și în bugetul de acum alocă doar 4,24, îi face pe analiştii economici să creadă că procentul realizat ar putea scădea în premieră sub 3%. Asta ar înseamnă că nu vom avea nici mai multe autostrăzi, nici mai multe şcoli, nici mai multe spitale.

Citește și
francez stabilit in romania
Francezul care a înființat un pichet de pompieri în Brașov. Primăria avea buget pentru asta, dar a dat banii pe altceva

O contradicţie apare însă la numărul de şomeri estimat. În timp ce Bugetul Asigurărilor Sociale prevede 450 de mii, bugetul general e construit pe 350 de mii de persoane, o diferenţă uriaşă.

Ca să facă economie de bani, Guvernul va limita angajările la stat în 2018. Pentru fiecare două posturi libere va fi scos dar unul la concurs. Iar cheltuielile cu funcţionarea instituţiilor au fost reduse cu 10%, potrivit proiectului de Buget.

Armata va primi în continuare 2% din PIB, iar cele mai mari alocări de bani sunt pentru ministerele Dezvoltării şi Transporturilor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult