Modifica setarile cookie
Toate categoriile

BNR: Vârful scumpirilor va fi în iunie. Isărescu a îndemnat populația la calm: „Să mai bem câte un ceai de tei”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Scumpirile vor continua până în vară, anunță Banca Națională. Vârful va fi în iunie, însă inflația nu va depăși 15% anul acesta, spune guvernatorul, în condițiile în care deja este aproape de 14 procente.  

Mugur Isărescu a îndemnat însă populația la calm. "Să mai bem câte un ceai de tei", a spus el. La rândul său președintele Klaus Iohannis consideră că de vină pentru această criză este „războiul lui Putin”.

Până în iunie, prețurile își vor continua creșterea, potrivit BNR.

În vară va fi vârful, când inflația va ajunge la 14,2%, cel mult 15, potrivit prognozei BNR. Ușor optimist, dacă ne gândim că în aprilie deja a ajuns la aproape 14%. În a doua parte a anului va scădea ușor, dar 2022 se încheie cu o inflație mare, de peste 12%. Scumpirile se mai potolesc abia anul viitor. Se estimează că va mai fi o creștere aici, în primăvară, însă numai dacă nu vor continua măsurile de sprijin pentru plata facturilor la gaz și electricitate.

Altfel, scăderea va fi constantă. Mai rămâne însă un mare semn de întrebare: războiul din Ucraina, care ne-ar putea aduce probleme şi anul acesta.

Citește și
isarescu
DOCUMENT Mugur Isărescu, despre scumpirile masive din ultimul timp: Suntem o economie deschisă, nu noi stabilim preţurile

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale: ”Prețurile energiei s-au transmis în cotațiile produselor alimentare, pe canalul costurilor cu transportul, îngrășăminte și furaje, dar și pe un fundal de început de panică. Nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitația e caracteristică perioadelor de criză, e de înțeles, dar eu cred că autoritățile asta trebuie să transmită: mai calm. Am înțeles și eu mesajul, mai bem câte un ceai de tei. Pentru că și acest canal psihosocial al anticipațiilor, discuțiile care nu se mai termină cu inflația și exagerările sunt specifice, dar nu fac bine.”

Guvernatorul Băncii Naționale a făcut și un apel la calm într-un mod inedit.

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale: ”Nu ne strică ceva mai multă calmitate. Agitația e caracteristică perioadelor de criză, e de înțeles, dar eu cred că autoritățile asta trebuie să transmită: mai calm. Am înțeles și eu mesajul, mai bem câte un ceai de tei, eu am băut”.

Klaus Iohannis: ”Mă rog, probabil acolo sunt mai mulți tei în parc și se bea mai mult. Eu cred că este o încercare grea prin care trecem. Aceste lucruri și crizele care urmează, au o singură cauză și această cauză este războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Vinovat este Putin”.

În contextul inflației ridicate, guvernatorul Băncii Naționale a anunțat că vor mai fi creșteri ale dobânzii cheie. Asta înseamnă rate din ce în ce mai mari pentru cei care au credite cu dobândă variabilă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult