Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rate mai mari pentru cei cu credite în lei. BNR mărește dobânda cheie la 2,5 %

Your browser doesn't support HTML5 video.

Banca Naţională a decis luni să mărească dobânda sa de politică monetară, de la 2,25 la 2,5 la sută pe an.

În conferinţa susţinută pentru a explica motivele acestei decizii, guvernatorul Mugur Isărescu a anunţat că se va retrage de la conducerea BNR, anul viitor, când îi expira mandatul.

Dobânda cheie era nemodificată din luna februarie a acestui an, când a fost majorată la 2,25% pe an.

De asemenea, Consiliul a mai decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an, de la 1,25% pe an, şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,5% pe an de la 3,25% pe an.

Totodată, reprezentanţii băncii centrale au decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Citește și
Mugur Isarescu
BNR majorează dobânda-cheie la 2,25% pe an. Isărescu: “Realitatea este că cifrele în lunile următoare nu arată bine"

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, va susţine la ora 15:00 un briefing de presă.

"Nu mai pot. Am 70 de ani, nu? ... Nu este de actualitate întrebarea. De actualitate este soliditatea acestei instituţii. Credibilitatea ei este esenţială. În afară de dobânzi, curs, rezervă minimă obligatorie şi lucrul cu pieţele, credibilitatea este instrumentul principal cu care lucrăm. Şi aţi preluat, îmi permit să vă spun, cu mare uşurinţă nişte poveşti din acestea cum e cea cu aurul, dacă tot m-aţi stimulat. Mă întreb aşa: 'Cam câţi economişti au putut să înghită găluşca asta cu dobânzile la aur?' Păi, când ai dobânzi negative la valută, la monedă, nu? aurul tot timpul a oferit o dobândă cu mult mult mai mică decât cea oferită la depozitele în monedele de rezervă: euro, dolar. Când erau, de exemplu, înainte de criză, cele la dolar, la euro 4-5%, aurul dacă dădea şi el 1-2%. Dacă! Şi numai pe anumite perioade. Deci, ajung celelalte la zero şi la minus şi hai să spun câteva televiziuni să înghită găluşca asta, să facă dezbateri cu faptul că exact când sunt dobânzi negative la monede, vezi Doamne pe aur se poate câştiga pe dobândă. Ei, asta e cam mult!", a spus Isărescu,

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult