Banii strânși în pilonul 2 de pensii au ajuns la un nivel record în august, în ciuda războiului și a inflației
Your browser doesn't support HTML5 video.
Inflația uriașă și războiul au afectat profiturile înregistrate de administratorii acestor bani, care spun acum că jumătate din pierderi sunt deja recuperate. Peste 7 milioane de români au contribuții virate către aceste fonduri, în care se adună bani pentru bătrânețe.
Anul acesta, românii care contribuie la pilonul 2 de pensii - cele obligatorii, administrate privat - au putut observa fluctuații importante în conturile personale. Războiul și inflația-record și-au pus amprenta asupra pilonului 2. Dacă la începutul anului erau strânși în pilonul 2 o sumă totală de 89 de miliarde de lei, șase luni mai târziu s-a ajuns la 87,4 miliarde de lei. Acum, totalul a urcat la 92 de miliarde de lei - un record, după ce administratorii au început să recupereze terenul pierdut. Asta înseamnă că într-un cont mediu sunt acum 11.845 lei.
Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România: În ultimele 4 săptămâni, s-au recuperat jumătate din pierderile înregistrate pe parcursul întregului an. Atâta vreme cât fondurile de pensii investesc în piețe financiare, un element cu care trebuie să ne obișnuim e volatilitatea, creștere, scădere ale piețelor și, prin urmare, ale activelor fondurilor.
Din banii virați către pilonul 2 din salariile angajaților, administratorii fondurilor fac investiții. Profitul, adică banii câștigați în plus de cei care contribuie, este direct legat de evoluția economiei.
Adrian Codirlașu, vicepreședinte Asociația Analiștilor Financiari: Fondurile de pensii investesc cea mai mare parte în titluri de stat. Valoarea lor fluctuează odată cu rata de dobândă sau cu inflația, practic am avut o perioadă în care inflația a crescut puternic și a tras după ea și ratele de dobândă, prin urmare titlurile de stat au pierdut din valoare.
Aproximativ 60% din banii investiți ajung în titluri de stat, restul sunt investiți în bursă și în obligațiuni corporative. De aici și impactul mare al inflației-record, care a afectat profiturile pilonului 2. În august, profitul mediu al pilonului 2 era de minus 3,2%, comparativ cu minus 7,6% la finele primului semestru.
Dumitru Beze, Asociația Participanților în Fonduri de Pensii și Fonduri de Investiții: În urmă cu 2 ani, aceste titluri de stat aduceau randament de 4% pe an, bani în plus față de constribuții și începând cu acest an, peste următorii ani, vor aduce o dobândă de 8-9%.
Datele arată că 7,8 milioane de români au virat contribuții către pilonul 2, în cei 14 ani de când a fost înființat acest sistem menit să aducă un plus la pensia oferită de stat. Contribuția este acum de 3,75% din salariul brut, dar în 2024 ar urma să crească la 4,75%.