Autorităţile vor da 16 milioane € anual pentru miere în școli. Reacția apicultorilor
Your browser doesn't support HTML5 video.
Aleşii au optat, de această dată, pentru ''miere în scoli'' şi vor ca preşcolarii şi elevii din clasele I-IV să primească 350 de grame în fiecare lună.
O sursă dulce, mai bună decât zahărul, însă cei care se ocupă trebuie să ţină cont că unii au alergii sau diabet. Pe de altă parte, apicultorii întrevăd o sursă de venit care să-i ajute să-şi dezvolte micile afaceri.
Elevii sunt încântaţi că vor primi miere la şcoală.
Elev: "Ştiu ca mierea ne dă energie şi ne ţine activi la ore şi în plus are şi gust bun''
Elev: "Pe lângă corn şi lapte m-aş bucura să primesc şi miere pentru că m-aş îndulci. Şi ştiu că e bună şi pentru sănătate''
Programul mierea în şcoli îi va ajuta şi pe apicultori care spun că se luptă oricum pe piaţa internă cu mărfurile aduse din străinătate.
Alin Cengher, apicultor: ''In magazine e plin de miere de provenienţă China sau alte ţări. Ne luptăm să ne promovăm cu faptul că avem miere de calitate''.
Mihai Apostolescu, apicultor: ''Vedem cine intră şi de unde o să apară mierea asta. În situaţia în care programul o să demareze şi nu o să fie tot o poveste frumoasă.”
Aleşii promit însă că programul va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2019.
Mama: ''E bună ideea, numai să se pună în aplicare''
Nu e de mirare că părinţii sunt sceptici. Experienţa ne-a arătat că celelate programe desfăşurate în şcoli au probleme în fiecare an. Corn şi lapte ba sunt, ba nu sunt, mere nu primesc toţi, iar mâncarea caldă a rămas de 3 ani încoace la stadiul de program pilot ,implementat în câteva şcoli.
Pe hârtie totul arată bine: autorităţile vor da 16 milioane de euro anual pentru mierea care ar trebui să ajungă la 1,4 milioane de copii. Licitaţiile pot fi făcute prin consiliile judeţene sau locale. Sunt însă proceduri greoaie, care s-ar putea întinde pe luni de zile.
Mierea este un îndulcitor mai sănătos decât zahărul, dar trebuie consumată cu moderaţie. Pentru copii este suficientă o linguriţă în ceaiul de dimineaţă, de câteva ori pe săptămână.
Ligia Alexandrescu, medic nutriţionist: "Conţine multe enzime care sunt extrem de sănătoase, absolut naturale. Dintre toţi îndulcitorii ar fi cel mai uşor de acceptat. Nu toţi copiii pot mânca miere pentru că sunt alergici la polen sau propolis. Trebuie acceptul medicului pediatru'.'
Un român consumă în medie pe an 5-600 de grame de miere. Adică o treime din cât consumă olandezii sau belgienii şi un sfert din cât folosesc nemţii. Cel mai mult consumă nordicii: 3 kg pe an.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!