Autoritățile pot accesa 330 de milioane de euro prin PNRR pentru a construi clădiri pentru învățământ și internate
Your browser doesn't support HTML5 video.
Autoritățile locale trebuie să se asocieze cu liceele, universitățile și firmele, ca să poată ridica școli, să doteze laboratoarele și să îi premieze pe elevi.
Anul acesta, mai mult de un sfert dintre liceenii care au susținut bacalaureatul nu l-au promovat și nici nu au învățat o meserie la școală.
O companie din domeniul auto a făcut un lucru pe care statul român nu l-a realizat până acum: a investit 1,2 milioane de euro pentru a construi un atelier ultramodern, unde elevii unei școli din Timișoara se pregătesc să devină electricieni și să lucreze cu roboți industriali.
Elevă: ”Am zis că e mai ok să aleg școala profesională decât liceul. Pot să fac și practică, pot să merg în anumite firme."
Elev: "E mai importantă o meserie, pentru că dacă urmezi o școală teoretică, nu știi dacă iei bacalaureatul sau nu. Și având o școală profesională, ai o bază”.
Compania a angajat în acest an jumătate dintre elevii care au terminat cursurile școlii duale, restul au mers către alte firme.
Mihai Cotrău, manager departament companie de automotive: "Ei au mai multe calificări, mecanică, au specializarea de electronică, de megatronică, urmează mai multe specializări în viitor."
De altfel, cerere de muncitori calificați este în toate domeniile. O tipografie are peste 70 de angajați și mai are încă nevoie de oameni pentru a funcționa la capacitate maximă.
Brândușa Budai, manager resurse umane: "I-am angajat ca ajutor tipografi, pe care i-am format ulterior pentru postul de tipograf. Iar pe domnișoare le-am angajat ca operatori pe mașinile de inspecție."
Ministerul Educației a lansat recent un apel de proiecte, prin care autoritățile pot accesa, în total, 330 de milioane de euro prin Planul National de Reziliență și Redresare. Banii sunt alocați pentru a construi clădiri pentru învățământ și internate, pentru a dota ateliere și pentru bursele elevilor.
Fiecare consorțiu poate accesa până la 21 de milioane de euro.
Dominic Fritz, primarul Timișoarei: "Toate firmele ne spun că au nevoie de personal calificat la toate nivelurile. Lucrăm să creem un consorțiu în care sunt implicate și universitățile, astfel ca un elev să parcurgă o cale profesională integrată."
Luminița Filip, director Liceul Tehnologic Energetic "Regele Ferdinand I": "Atâta timp cât merg spre un liceu tehnologic, cred că e mult mai important pentru acel copil să descopere ce meserie își dorește să urmeze în viață."
Și la Brașov, un cămin pentru elevii unei școli profesionale este deja în construcție. Investiția ajunge la aproximativ 21 de milioane de lei.
Daniela Croitoru, director Școala Profesională Germană "Kronstadt": ”În jur de 200, 200 și ceva de copii, care provin din 11 județe ale țării, în special zona Moldovei, copii care nu pot face naveta".
Anul acesta, 26,7% dintre elevii care au susținut examenul de bacalaureat nu au obținut o notă de trecere. Astfel, nu au putut să meargă la facultate, dar nici nu au învățat o meserie pe parcursul liceului.”