Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Aproape 1,7 miliarde de euro au dispărut din conturile BNR într-o singură lună. Motivele nu sunt clare

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României totalizau 61,174 miliarde de euro la finele lunii noiembrie, în scădere cu 2,65% comparativ cu nivelul de 62,841 miliarde de euro înregistrat la 31 octombrie 2024, informează Banca Centrală.

În cursul lunii noiembrie au avut loc intrări de 4,374 miliarde euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor şi altele.

De asemenea, au avut loc ieşiri de 6,041 miliarde euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (aproximativ 649 milioane euro); plăţi din contul Comisiei Europene şi altele.

Conform informațiilor Profit, scăderea rezervelor BNR cu 1,67 miliarde de euro în noiembrie nu poate fi explicată în totalitate prin plata unor datorii externe.

Astfel, deși această sumă nu poate fi atribuită direct unor vânzări de valută pentru protejarea cursului, alte date arată că este probabil ca BNR să fi intervenit în piață pe final de lună, în contextul tensiunilor electorale.

Citește și
mugur isărescu
BNR a majorat prognoza de inflație la 5%, la final de 2024. Marile pericole la adresa buzunarelor și a bugetului național
Nivelul rezervei de aur s-a menținut la 103,6 tone

De asemenea, alte ieșiri de valută ar putea fi pe canalul comercial, în condițiile în care a crescut aversiunea la risc și bursa de la București a intrat pe roșu.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 8,399 miliarde euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 noiembrie 2024 au fost de 69,573 miliarde euro, faţă de 71,361 miliarde euro la 31 octombrie 2024.

Plăţile scadente în luna decembrie 2024 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 441 milioane euro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult