Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Analiză. Pensia pe care ar putea-o primi un tânăr care azi are 35 de ani

Your browser doesn't support HTML5 video.

Sistemul public nu va reuși să ofere pensii decente peste 15-20 de ani. Avertismentul vine de la organizația analiștilor financiari, care se așteaptă la taxarea suplimentară a muncii sau la creșterea vârstei de pensionare, în viitor.

Cea mai mare provocare a bugetului de asigurări sociale va fi pensionarea generației "decrețeilor".

Știați că peste 380.000 de români împlinesc anul acesta 50 de ani? Sunt mai mulți cu peste 100.000 față de cei de 51 de ani, de exemplu. Ei, împreună cu cei de 49, 48 până la 46 de ani sunt născuți după decretul dat de Ceaușescu în 1966, prin care au fost interzise avorturile și contraceptivele - și sunt cunoscuți că "decreței".

O explozie de nașteri atunci, o generație care acum e la maturitate și în plină forță. În 2008 s-a pus problema "ce facem când oamenii aceștia, 1,8 milioane de persoane în total, vor ieși la pensie?! ”

Anul în care se va întâmplă asta este 2032 - când cei care azi au 50 de ani vor împlini 65 de ani și se vor adăuga celor 6 milioane de pensionari de atunci. Asta înseamnă că cea mai numeroasă generație de angajați se transformă din contributori la bugetul de pensii, în beneficiari ai pensiei.

Citește și
pilonul II CE
CE intervine în controversa legată de Pilonul II. Specialiștii europeni spun că românii vor fi afectați

Dacă acum la fiecare 10 salariați revin 9 pensionari, indiferent care va fi rata mortalităţii şi rata natalităţii în următorii ani, decrețeii vor înseamnă 17 pensionari la 10 angajați.

La toate astea mai punem și faptul că o parte din cei activi au plecat sau vor pleca până atunci la muncă în străinătate, dacă fenomenul migrației nu încetinește. La ce se așteaptă specialiștii?

Adrian Codarlasu, președinte CFA România: "Sistemul public, datorită evoluțiilor demografice va putea din ce în ce mai puțin să susțină o pensie decentă. La ce se va ajunge în viitor? Să zicem peste 15-20 de ani. Fie la creșterea taxării, pentru a susține în continuare pensiile, fie la o reducere a pensiilor, prin creșterea vârstei de pensionare. Practic, el va primi o pensie de la stat pe mult mai puțini ani."

Într-un studiu al companiei de consultanță KPMG a fost calculată pensia pe care ar putea-o primi un tânăr care azi are 35 de ani și care a început să lucreze în 2008 și va ieși la pensie în 2048. În ipoteza ideală că lucrează fără întreruperi și pilonul II nu se desființează, în scenariul în care el ar fi câștigat toată viața salariul minim, ar avea pensie de stat de 823 de lei.

Suma ar fi completată de Pilonul II cu 334 de lei pe luna. Adică va primi pesie de la stat 37% din salariul avut, la care s-ar adăuga 15% pensie din pilonul II. Procentele sunt la fel și pentru un salariu mediu sau pentru angajat cu un venit dublu față de salariul mediu.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult