Modifica setarile cookie
Toate categoriile

ANAF vrea să mute 1.000 de mari companii de la DGAMC la administrațiile județene ale Fiscului. Care sunt riscurile

ANAF își propune să mute în 2024, an electoral, aproximativ 1.000 de companii de la Direcția Generală a Marilor Contribuabili (DGAMC) la administrațiile județene ale ANAF, potrivit Profit.ro.

În subordinea DGAMC se află multinaționale și bănci, iar mutarea lor ar putea duce la riscul ca ele să cotizeze la pușculițele partidelor politice într-un an cu patru runde de alegeri - parlamentare, europarlamentare, prezidențiale și locale.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat recent că descentralizarea DGAMC este una dintre măsurile pentru creșterea colectăriii de venituri la buget, dar nu a dat detalii despre ce presupune aceasta.

„Una dintre aceste măsuri (pentru creșterea colectării, n.r.) este cea pentru restructurarea activității ANAF, mă refer aici la două componente, direcția de mari contribuabili, care aduce aproximativ jumătate din veniturile lunare pe care le încasăm prin intermediul ANAF, și mai exact aici vizăm o descentralizare a activității pe care o desfășoară DGAMC. Sunt 3.373 de mari contribuabili și vrem ca aici activitatea să fie mult mai eficientă din perspectiva colectării resurselor bugetului. De asemenea, avem în vedere, tot pe zona aceasta a restructurării ANAF, activitatea direcției de management a riscurilor, astfel încât inspecțiile noastre fiscale să nu fie făcute fără rezultate, ci să ne concentrăm mai bine pe corelarea inspecției fiscale cu indicatorii de risc. O a treia direcție de restructurare a activității este cea care privește marile averi și aici vorbim de persoane fizice de această dată, pentru ca și aici să îmbunătățim eficiența acțiunii desfășurate de către ANAF”, a declarat ministrul la o conferință de presă la Bursa de Valori București (BVB).

În acest moment, 3.373 de mari companii, dar și sute de reprezentanți fiscali ai acestora sunt în subordinea DGAMC.

Citește și
anaf
ANAF a aplicat o amendă record unui operator economic. Un milion de lei pentru nerespectarea cotei de adaos de 20%
Deficit de personal

DGAMC are, în prezent, un deficit major de personal, după ce mai mulți angajați au salarii la nivelul unor funcționari obișnuiți ai ANAF și nu s-a ținut cont de complexitatea muncii lor.

De asemenea, în ultimii ani, angajați cu experiență ai DGAMC au fost recrutați de companii private sau au ales să se mute în alte structuri ale ANAF.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult