Modifica setarile cookie
Toate categoriile

ANAF a trimis degeaba peste patru milioane de plicuri, din cauza sistemului IT vechi

Your browser doesn't support HTML5 video.

O mostră clară de "ineficiență" a Fiscului a fost descoperită recent de Curtea de Conturi a României.

În 2016, ANAF a tipărit şi trimis degeaba către români şi instituţii peste 4,3 milioane de plicuri cu înştiinţări de plată. Toate s-au întors însă la destinatar şi au fost distruse. Nota de plată este estimată la peste 14 milioane de lei.

Datele apar în condiţiile în care România a avut în ultimii 2 ani cele mai mici venituri fiscale şi bugetare ca pondere în PIB, din istoria recentă. Haosul continuă şi în prezent.

Sediul ANAF Sector 6 se află, culmea, în Sectorul 1 al Capitalei. După ora prânzului e încă aglomeraţie. Oamenii spun că a fost mai rău dimineaţa şi reclamă ca sunt puşi pe drumuri degeaba. O doamnă are de dat un leu.

Bărbat: "Una e trei lei, una e patru lei - mai mult costă hârtia decât plătesc. "

Citește și
misa
Fostul ministru de Finanțe în cabinetul Tudose, Ionuț Mișa, este noul șef al ANAF

Peste 685 de mii de plicuri cu înştiinţări de plată şi decizii de impunere au fost trimise către adrese incomplete, destinatari care nu mai locuiau la acele adrese, erau persoane necunoscute sau aveau alte erori - toate s-au întors şi ANAF a plătit Postei deranjul: 2,2 milioane de lei, scrie Curtea de Conturi.

Alte sute de mii au fost trimise la instituţii şi nu au fost ridicate, în total 4,3 milioane de plicuri, adică peste 14 milioane de lei cheltuiţi fără niciun rezultat.

Cauza a acestei risipe: starea actuală a sistemului IT, cel care emite deciziile, este critică. Nu s-au mai făcut investiţii din 2013. Asta în contitiile în care Banca Mondială ne-a dat un împrumut de 70 de milioane de euro ca să ne modernizăm FISCUL, proiectul se numeşte RAMP.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: "Din păcate proiectul este deraiat după toate standardele - s-au cheltuit bani până acum pentru consultanta şi mai puţin spre deloc pentru tot ceea ce înseamnă infrastructura IT"

Zilele acestea şefii Fiscului sunt într-o tensiune maximă. A fost schimbat preşedintele ANAF şi pus în locul său Ionuţ Mișa - fost ministru de Finanţe. Vicepreşedinte a fost adus şeful ANAF Teleorman. Mai mulţi directori au fost înlocuiţi. Asta în condițiile în care pe primele două luni din an Bugetul a avut aproape o treime din deficitul pe care ar fi trebuit să-l atingă la finalul anului, iar colectarea nu e cea planificată.

Potrivit datelor de la Consiliul Fiscal veniturile pe care le colectează ANAF sunt la minime istorice, la fel şi veniturile bugetare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult