Până când pot depune consumatorii vulnerabili cereri pentru subvenţii la căldură. Termenul a fost prelungit
Consumatorii vulnerabili care vor să beneficieze de ajutor de încălzire în acest an pot depune cererea şi documentele necesare până la data de 20 noiembrie, a declarat ministrul Muncii Raluca Turcan pentru Economedia.
Persoanele cu venituri mici, vârstnicii și cei care locuiesc în zone izolate pot beneficia de subvenţii, atât pentru plata curentului, gazelor, cât şi a lemnelor pentru foc.
Așadar, datorită faptului că legea abia a intrat în vigoare, ajutorul se va acorda începând cu luna noiembrie, iar aceastea sunt motivele pentru care termenul Legii consumatorului vulnerabil a fost mutată pentru 20 noiembrie.
Turcan: „Toate persoanele îndreptăţite să poată beneficia din luna noiembrie de sprijin”„Termenul de 15 octombrie este cel general valabil şi se va aplica pentru anii următori. Anul acesta, având în vedere devansarea termenului de acordare a ajutorului pentru încălzirea locuinţei, se aplică prevederea de la art. 17 din lege, care dă posibilitatea depunerii cererii până pe 20 noiembrie 2021, pentru ca toate persoanele îndreptăţite să poată beneficia din luna noiembrie de sprijin”, a declarat Raluca Turcan pentru Economedia.
Ajutoarele sunt date pentru plata curentului, a gazelor, a lemnelor pentru foc, în baza Legii „consumatorului vulnerabil”. Însă, numai cei care au venituri de până la 200 de lei pe membru de familie vor primi întregul ajutor de încălzire, adică statul le va acoperi toată factura.
În funcție de venituri, subvențiile sunt pentru familiile cu cel mult 1.386 de lei pe membru de familie, respectiv 2.053 de lei, în cazul unei singure persoane.
Primul tip de subvenție se dă pentru o singură sursă de energie, de pildă, doar pentru încălzirea pe gaz, în funcție de mai multe tranșe de venit.
Primăriile pot cere și acte doveditoarePentru a primi aceste subvenții, începând cu 1 noiembrie, este nevoie în primul rând de o cerere la primărie, document care se întinde pe nu mai puțin de 14 pagini.
Până la 20 noiembrie, trebuie completată și depusă la primărie această cerere, în care sunt cerute informații despre veniturile familiei, bunurile din casă, dar și ocupația membrilor familiei. Una dintre întrebări, de exemplu, se referă la membrii familiei, dacă vreunul dintre ei a locuit în afara țării în ultimii doi ani, iar o alta, la mașina familiei, dacă e mai veche de 10 ani sau nu.
Primăriile pot cere și acte doveditoare, precum adeverința de venit ori certificatul fiscal. Beneficiari pot fi și cei care, din motive care țin de vârsta înaintată, sănătate ori pentru că locuiesc în zone izolate, nu-și pot plăti facturile. Autoritățile au estimat că 500.000 de familii ar putea apela la aceste ajutoare.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: caldura , subvenții , incalzire , incalzire locuinta
Dată publicare: 18-10-2021 17:49