Afacerile care vor prospera în România, într-o nouă economie a „distanțării sociale”
Your browser doesn't support HTML5 video.
De pildă, firmele din IT se pot muta cu totul în online, dar şi în alte domenii vor apărea schimbări neastepate. O casă poate fi vizitată de potenţialii cumpărători din faţa calculatorului, iar unele sfaturi legate de machiaj se pot da şi de la distanţă.
Laura Atănăsoaie are un salon de înfrumuseţare, pe care a fost nevoită să-l închidă. Aşa că acum îşi învaţă clientele să se aranjeze singure. Un curs individual, alcătuit din 3 şedinţe costă 500 de lei.
S-a adaptat situaţiei de criză şi o agenţie imobiliară din Cluj-Napoca. A investit 70.000 de euro într-o platformă prin intermediul căreia cei interesaţi să îşi cumpere sau să închirieze în viitor o locuinţă să poată face un tur virtual.
Petru Cornea, dezvoltator platformă: „Nici vânzătorul, nici cumpărătorul nu îşi mai doresc să se întâlnească unul cu altul. Cred că e momentul cel mai bun, platforma vine în ajutorul celor doi, care fiecare sigur că trebuie să îşi satisfacă nevoia de a vinde şi de a cumpăra.”
Iar hotelierii le permit celor care au vouchere de vacanţă să îşi facă deja rezervări fără date fixe.
Răzvan Dobre, manager hotel: „Noi putem să le oferim o politică foarte flexibilă de a modifica sejurul în cazul în care nu pot călători în această vară şi pe noi ne va ajuta să putem să ne menșinem cât de cât activitatea în această perioadă.”
Guvernul a dat asigurări federaţiilor şi patronatelor din turism că urmează să se prelungească termenul de valabilitate a voucherelor de vacanţă.
Din păcate, tot mai multe firme sunt afectate. Consultanţii de business au câteva sfaturi pentru patroni - în primul rând, să-şi reducă la jumătate costurile lunare, apoi să se adapteze noilor condiţii de ''distanțare socială''.
Claudiu Vrînceanu, consultant de business: „Mă aştept să vedem multe businessuri noi în domenii cheie - educaţie, alimentaţie, sănătate. Pe educaţie vom vedea multe şcoli la distanţă. Telemedicina care va creşte încet, încet. Felul în care cumpărăm mâncare, alimente se va schimba, vom vedea mult mai multe afaceri cu bere la pachet.”
Din păcate, un ajutor din fondurile europene nu e încă sigur în această perioadă. Guvernul a anunţat însă că pune la bătaie 10 miliarde de lei pentru credite cu dobândă zero pentru firme, dar şi acordarea de facilităţi fiscale pe perioada stării de urgenţă. În plus, companiile care vor trimite salariaţii în şomaj tehnic vor primi sprijin. 75% din leafa angajatului va fi suportată de stat.
Pe de altă parte, sunt şi firme care profită de actualele condiţii.
Adrian Dragomir, fondator platformă de date financiare: „Afacerile care vor merge bine în perioada următoare sunt cele digitale, mai sunt şi industriile din agricultură, merg foarte bine. E-commerce-ul, este evident, merge foarte bine în perioada asta, este un antreprenor care vinde laptopuri - a vândut de 250.000 de euro în 4 zile, lui îi merge perfect.”
Potrivit specialiştilor, afacerile din IT, dar şi din domeniul digital, care oferă conţinut online, mai ales video, au potenţial mare de dezvoltare.