Modifica setarile cookie
Toate categoriile

50.000 de euro de la stat pentru românii care își deschid afaceri. Avantajele și neajunsurile programului Start-Up Nation

Your browser doesn't support HTML5 video.

Oficialii pregătesc un nou program Start Up Nation prin care tinerii sunt încurajați să-și deschidă o afacere. Însă antreprenorii sunt rezervați.  

În anii trecuți, cei care și-au pus în joc toate economiile au așteptat luni întregi finanțarea promisă, timp în care au plătit dobânzi mari la bănci. Autoritățile susțin că au fost simplificate condițiile de înscriere și că nu vor mai fi întârzieri.

Peste 24.000 de antreprenori s-au înscris pentru programul Start-up Nation în cele trei ediții de până acum. Însă drumul celor care au fost acceptați în program nu a fost ușor.

Evaluarea dosarelor a durat mai mult decât a fost prevăzut inițial și programul nu a avut fonduri la timp pentru toate proiectele.

Florian Marin, specialist fonduri europene: ”Start-up Nation este un proiect extrem de util pentru construcția unei mase de antreprenori, de care România are neapărată nevoie. Ce ar trebui să îmbunătățim - în primul rând relația cu băncile. AP-IMM este o instituție care are mare nevoie de o creștere a capacității, pentru că durata de răspuns din momentul în care depuneai dosarul până în momentul în care primeai răspuns era mare. Toate calculele pe care un antreprenor și le făcea la debutul sau la depunerea planului de afaceri trebuiau să fie adaptate la noile realități economice, aceste elemente descurajează”.

Citește și
masina electrica
În loc să-și dezvolte afacerile, unii antreprenori își cumpără mașini electrice scumpe cu banii obținuți prin Start Up Nation
Statul spune că programul a fost îmbunătățit

Elena Mocanu, consultant afaceri: ”Cele mai mari probleme pe care le-au întâmpinat antreprenorii au fost o lipsă de transparență din partea statului, o lipsă de predictibilitate pe care din păcate o observaâă și la ediția aceasta. Și o problemă pe care eu o consider majoră și pe care sper ca în ediția a 4-a să fie rezolvată este că nu au ținut cont de condițiile pieței, ce înseamnă un start-up în sine și ce nevoie are el”.

Responsabilii spun că programul a fost îmbunătățit.

Lucian Rus, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului: ”Am încercat să facem procedura puțin mai simplă și mai practică, mai ușor de accesat de către persoanele care vor să depună proiect în cadrul ministerului. Cu ceea ce vrem să venim nou este cu partea de educație antreprenorială”.

Pentru aceast ediție, suma maximă oferită din fonduri europene prin programul Start-Up Nation este de 50.000 de euro pentru fiecare proiect acceptat, banii fiind 90% nerambursabili. Cu ei, antreprenorii își vor putea cumpăra aparatura de care au nevoie în propria afacere și își vor putea acoperi și chiriile sau salariile angajaților.

Înscrierile pentru programul Start-up Nation vor începe în septembrie, însă până atunci ministerul va lansa la finalul acestei luni programul „Femeia Antreprenor”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult