Descoperire neașteptată la Evaluarea Națională, după ce un elev cu nota 3,5 a făcut contestație. Ce notă avea, de fapt
Your browser doesn't support HTML5 video.
Au fost și câteva cazuri flagrante, în care diferența dintre nota inițială și cea finală a fost de câteva puncte în minus.
De pildă, un elev a cărui notă la Matematică a crescut de la 3,50 la 9,75. A fost o eroare umană, spun oficialii din educație care au explicat că i-a fost atribuită, la corectare, lucrarea altui copil.
Gâtuiți de emoție, elevii care au trecut prin examenul de final de gimnaziu înțeleg că lupta s-a sfârșit. Încă opt elevi au câștigat media 10.
Elev: „Trebuie doar să înveți în timpul anului, când se predă materia”.
Elev: „M-am stresat și m-am pus pe învățat mai bine”.
A fost cel mai mare număr de contestații din ultimii zece ani. Aproape 28.000 de lucrări au fost recorectate. 15.000, adică 53%, au primit puncte în plus. La peste 9.000 de teze nota a fost scăzută. Din acest control al calității notării, cinci elevi au ieșit mari câștigători.
Unul a primit peste șase puncte, pentru că în tabel a fost scris în mod eronat rezultatul unui coleg. De la 3,50, notă care nu i-ar fi permis accesul la liceu, a ajuns la 9,75.
Ovidiu Pânișoară: „Miza este foarte mare pe de-o parte, pune copilul în situația de a se duce la un liceu bun sau nu. Dintr-o dată se schimbă viitorul lui, pe de altă parte să știți că a crescut instituția contestării a orice în România. Avem ulterior același tip de contestații la studenți, uitați-vă în societate. Până la urmă- ceea ce nu este neapărat un lucru rău. Omul își apără drepturile”.
E drept, au fost și părinți nemulțumiți că au irosit mulți bani pe meditații, care au supraapreciat performanța copiilor. Lucrarea, ajunsă în mâinile a încă doi profesori, a pierdut chiar și un punct.
Notele obținute în etapa de soluționare a contestațiilor sunt finale. Media aritmetică a celor două punctaje de la Evaluarea Națională este punctajul care contează pentru admitere. Începând cu 11 iulie, elevii însoțiți de părinți și asistați de diriginți vor completa fișele cu liceele unde ar dori să ajungă, în ordinea inversă a preferințelor. Fiecare liceu e reprezentat printr-un cod. Iar elevii care au sub 9 ar trebui să completeze în jur de 100 de coduri, ca să fie siguri că vor fi repartizați. Bobocii vor afla în ce liceu au fost distribuiți abia pe 24 iulie.
Sursa: Pro TV
Etichete: contestatii , evaluare nationala 2013 , myimpact
Dată publicare: 09-07-2024 17:50