Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ghidul complet pentru alegerile europarlamentare în 9 grafice. Desfășurarea marilor scrutine în UE

În perioada 6-9 iunie, cetățenii din țările membre ale Uniunii Europene vor merge la urne pentru a alege 720 de politicieni pentru Parlamentul European.

Vom avea un vertiabil maraton electoral de patru zile, care se va desfășura în 27 de țări, în care se vorbesc 24 de limbi oficiale.

Politico prezintă un ghid complet al acestui mare eveniment din Europa. Cum arată Parlamentul European în prezent, cum puteți participa la alegeri și cine conduce în sondaje în acest moment.

Parlamentul European în prezent

În prezent, Parlamentul European are 705 locuri. Deputații europeni din fiecare țară membră aparțin unuia dintre cele șapte grupuri parlamentare sau sunt independenți. În acest moment, PPE și S&D sunt cele mai mari grupuri politice.

Citește și
Eugen Tomac (stg.), presedintele PMP, Catalin Drula (ctr.), presedintele USR si Ludovic Orban (dr.)
Alegeri europarlamentare și locale 2024. De ce nu vor partidele din opoziție comasarea alegerilor

Țările membre ale UE aleg un număr diferit de deputați europeni. Fiecare țară nu poate avea mai mult de 96 și nici mai puțin de 6 locuri. În prezent, Germania are cel mai mare număr posibil de reprezentanți, 79 de eurodeputați francezi ocupând poziția a doua, iar 76 de eurodeputați italieni poziția a treia.

Notă: Datele deputaților europeni extrase din Parlamentul European la 26 ianuarie 2023 *Țări care nu sunt etichetate: Irlanda, Croația, Lituania, Letonia, Slovenia, Estonia, Cipru, Luxemburg și Malta.

Ce se întâmplă în perioada 6-9 iunie

În urma alegerilor europarlamentare din iunie, numărul de locuri în Parlamentul European va crește cu 15, ajungând la un total de 720. Acest lucru înseamnă că unele țări vor alege cu câțiva eurodeputați în plus față de cei care le reprezintă în prezent, dar nicio țară nu va alege mai puțini.

Numărul de eurodeputați care vor fi aleși în fiecare țară membră, codificați prin culoare în funcție de schimbarea față de numărul actual de eurodeputați:

Starul alegerilor va fi dat în Țările de Jos, la 6 iunie, în timp ce marea majoritate a țărilor membre intenționează să organizeze alegerile pe 9 iunie. În unele țări, data alegerilor urmează să fie definitivată, dar acestea vor avea loc în perioada de patru zile.

În România, alegerile europarlamentare vor avea loc la 9 iunie.

Alegerile europene sunt, în mod natural, influențate în mare măsură de politicile naționale, dar diversitatea sistemelor electorale și a regulilor din țările membre adaugă un alt nivel de complexitate la harta electorală.

Deși toate sistemele de vot trebuie să asigure o reprezentare proporțională pentru alegerile europene, sistemele electorale naționale diferă foarte mult.

De exemplu, pragurile de vârstă ale candidaților variază între 18 și 25 de ani, iar 14 țări membre cer partidelor politice să treacă un prag procentual pentru a intra în Parlamentul European.

Notă: Alegerile în Franța metropolitană vor avea loc pe 9 iunie, iar în departamentele de peste mări pe 8 iunie.

Malta folosește votul unic transferabil, nu are un prag electoral oficial și are un prag de vârstă al candidaților de 18 ani. Belgia, Irlanda, Italia și Polonia au mai mult de o circumscripție electorală.

Cum votezi

Persoanele care sunt atât cetățeni, cât și rezidenți ai țării din Uniunea Europeană în care doresc să voteze au la dispoziție căi destul de obișnuite pentru a face acest lucru, la fel ca la oricare alte alegeri. Cu toate acestea, metodele de votare din străinătate pot fi mai greu de parcurs*.

Prezența la vot la alegerile europene variază drastic de la o țară la alta. În timp ce cinci țări din UE au vot obligatoriu*** (deși aplicarea pare să varieze), prezența la vot la alegerile europene este, în mod notoriu, scăzută.

Prezența la vot la alegerile europene din 1979 încoace, pe țări, cu evidențierea participării totale în UE:

 

Notă: *Este important de reținut că diferite aspecte pot afecta modul în care puteți vota din străinătate, de exemplu, cât timp ați locuit acolo, dacă sunteți diplomat și dacă țara străină este membră a UE sau o țară terță. **Votul prin poștă este disponibil în circumstanțe foarte limitate. ***Belgia, Bulgaria, Cipru, Grecia și Luxemburg. Imagine

Ce spun sondajele

Sondajele recente arată câștiguri pentru grupul politic de extremă dreapta Identitate și Democrație, deși PPE și S&D continuă să domine.

O analiză de scenariu a modului în care ar arăta Parlamentul European dacă ar fi ales astăzi, care atribuie noile partide neafiliate grupurilor parlamentare, arată câștiguri ale grupurilor parlamentare de dreapta.

Totuși, nimic nu e bătut în cuie. Până la alegerile europarlamentare mai sunt multe zile. 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult