Alegeri europarlamentare. Avantajele cardului european de sănătate, formularele care pot salva vieți
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Iar dacă sistemul nostru este incapabil să ne rezolve o problemă, putem cere ajutorul într-o altă ţară. E adevărat, însă, că trebuie să depăşim birocraţia de aici.
Să presupunem că ajungeţi într-un stat membru al Uniunii Europene. Motivul nu contează. Poate fi pentru vacanţă, afaceri sau studii. Însă, într-o zi, o urgenţă medicală va da peste cap. Aveţi nevoie de îngrijiri imediate. Le primiţi în sistemul public al ţării în care vă aflaţi. Cardul European de asigurări sociale de sănătate va scăpa de aceste cheltuieli. Pentru că în cazul unei urgenţe, în orice stat membru al Uniunii Europene, aveţi dreptul la aceleaşi îngrijiri medicale de care beneficiază cetăţenii asiguraţi în ţara respectivă.
Avantajele Cardului european de sănătateServiciile de urgenţă pot diferi însă de la stat la stat aşa că ar fi bine să vă informaţi înainte, cel mai bine on line, pe site-ul Casei naţionale de asigurări de sănătate.
Daniel Osmanovici, purtător de cuvânt la Casa Națională de Asigurări de Sănătate: "Foarte multă lume care a descoperit acest card de sănătate, a decis să ia acest card înainte de a pleca, spre exemplu în Grecia. Și este foarte practic, pentru că tu dacă ai o urgență cu al tău copil, atunci când ești pe plajă, obţii acelaşi tratament, eşti asigurat ca şi cum ai fi grec".
Documentul este valabil 24 de luni şi se eliberează doar asiguraţilor, gratuit, în 7 zile, de casele de asigurări de sănătate de care aparţineţi.
În 2018, în baza cardului european de sănătate, România a decontat peste 30.000 de facturi în valoare totală de aproape 40 de milioane de euro.
Atenţie însă! Cardul nu acoperă costurile acţiunilor de salvare şi repatriere - pentru care ar fi bine să vă încheiaţi o altă asigurare. Şi nici cheltuielile pentru o afecţiune existenta dinaintea deplasării.
Daniel Osmanovici, purtător de cuvânt la Casa Națională de Asigurări de Sănătate: "Mulţi au plecat de la premisa că au acest card, pleacă spre vestul Europei și descoperă pe drum că au diverse afecțiuni oncologice și au încercat să folosească acest card pentru a face diverse tratamente. Acele lucruri nu sunt decontate cu cardul european".
Tratament pentru români în spitalele din străinătate
Ca cetăţeni europeni, mai avem un drept…vital. Acela de a primi tratamentul pe care sistemul românesc este incapabil să îl acorde, deloc sau în timp util. În baza formularului S2, pacienţii asiguraţi pot cere Casei de sănătate de care aparţin o autorizaţie prealabilă pentru a pleca să se trateze în străinătate. Analiza dosarului medical şi toată birocraţia care stă în spatele acestui formular sunt uşor de imaginat, dar această doamnă din Timişoara a reuşit. A fost diagnosticată cu cancer mamar, iar salvarea ei a fost o clinică din Germania.
Pacienta: "Formularul a fost şansa mea, medicul oncolog nu putea interveni, m-a trimis în Germania, am făcut chimioterapie"
Anul trecut, în baza formularului S2, Casa de asigurări de sănătate a decontat peste o mie de facturi, în valoare totală de 13 milioane de euro.
Daniel Osmanovici, purtător de cuvânt la Casa Națională de Asigurări de Sănătate: "Decontul se reglează ulterior, nu dai banii, respectiva factură va fi achitată într-un termen de statul român"
Mai exista un formular - S1, care se adresează în special celor care sunt detaşaţi, cu serviciul, în ţări membre ale Uniunii Europene. Tragem linie şi aflăm că în 2018, în total, statul roman a decontat facturi de peste 92 de milioane de euro. Cardul European şi cele două formulare - S1 şi S2 - sunt drepturile noastre ca cetăţeni europeni şi chiar dacă în unele cazuri birocraţia binecunoscută din România pare să ne descurajeze, nu renunţaţi la ele! Vă pot salva, în situaţii critice.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: romani , ue , formulare , tratamente , yes la vot
Dată publicare: 24-05-2019 20:14