Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tensiuni înainte de EURO 2020. Rusia, furioasă după ce Ucraina și-a prezentat echipamentul oficial de joc

Echipamentul cu care selecționata de fotbal a Ucrainei va juca la meciurile de la EURO 2020 a provocat furie în Rusia.

Tricoul echipei pentru turneul final are desenată pe piept o hartă a Ucrainei care include și Crimeea, potrivit The Guardian.

Toate meciurile de la EURO 2020 vor fi transmise de PRO TV.

Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014 și o consideră o parte a teritoriului său, fapt ce a fost respins însă la nivel internațional. Acum, Moscova consideră această mișcare drept o „provocare politică”.

Președintele Federației Ucrainene de Fotbal, Andriy Pavelko, a dezvăluit noul echipament într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook, duminică.

Citește și
România a cheltuit peste 200 de milioane de euro pentru a găzdui cele patru meciuri din Campionatul European
România a cheltuit peste 200 de milioane de euro pentru a găzdui cele patru meciuri din Campionatul European

Pe pieptul tricourilor este inscripționat conturul hărții Ucrainei, care include Crimeea și regiunile pro-ruse controlate de separatistii Donetsk și Lugansk. De asemenea, pe spatele acestora este inscripționat sloganul patriotic „Slavă Ucrainei!”

„Credem că harta Ucrainei va da putere jucătorilor, deoarece vor lupta pentru toată Ucraina”, a transmis Pavelko.

Reacția venită de la Moscova

 

În replică, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a criticat echipamentul naționalei Ucrainei, acuzând că echipa de fotbal a „atașat Crimeea Rusiei la teritoriul Ucrainei”, fiind astfel creată „iluzia imposibilului”.

În plus, deputatul Dmitri Svișchev a numit echipamentul Ucrainei „total inadecvat” și a cerut UEFA să ia măsuri.

Naționala de fotbal a Ucrainei va juca două meciuri la București, cu Macedonia de Nord (17 iunie, ora 16:00) și cu Austria (21 iunie, ora 19:00).

În februarie 2014, în urma revoluției ucrainene care l-a eliminat pe președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, separatiștii pro-ruși și forțele armate ale Rusiei au preluat teritoriul. Un controversat referendum, neconstituțional potrivit constituțiilor Ucrainei și Crimeii, a avut loc în Crimeea pe tema reunificării cu Rusia. Rezultatele oficiale au prezentat o susținere a majorității pentru reunificare, dar referendumul a fost declarat nelegitim de guvernele occidentale și Națiunile Unite.

SUA şi UE au început atunci să instituie sancţiuni împotriva Rusiei, pe fondul conflictului din estul Ucrainei început în acelaşi an. Ulterior, restricţii economice şi sancţiuni ţintite - extinse în repetate rânduri - au vizat persoane din anturajul preşedintelui Vladimir Putin, oligarhi şi responsabili ruşi, în urma acuzaţiilor de imixtiune în alegerile prezidenţiale din SUA, de otrăvire a lui Serghei Skripal şi a fiicei sale cu agent neurotoxic de tip Noviciok în Marea Britanie, dar şi a opozantului rus Aleksei Navalnîi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult