EURO 2020. Stadioanele și orașele care vor găzdui meciurile de la turneul final
Galerie foto
Stadioanele care vor gazdui meciurile EuRO 2020:
Stadionul Olimpic din Baku – Arena a fost data în folosință în 2015 și are o capacitate de 69.870 de locuri. Acest stadion va găzdui trei meciuri din faza grupelor și o partidă din sferturile de finală.
Stadionul Parken din Copenhaga – Arena a fost construită în 1992 și are o capacitate de 38.190 de locuri. Pe stadionul danez se vor juca trei meciuri din faza grupelor și unul din optimile de finală.
Stadionul Wembley din Londra – Celebra arenă britanică a fost construită în 2007 și are o capacitate de 90.652 de locuri. Aici se vor juca trei meciuri din faza grupelor, unul din optimi, cele două semifinale și finala.
Stadionul Allianz Arena din Munchen – Arena bavareză a fost contruită în 2005 și are o capacitate de 70.067 de locuri. Pe acest stadion se vor juca trei meciuri din faza grupelor și unul din cadrul sferturilor de finală.
Stadionul Ferenc Puşkaş din Budapesta – Arena a fost inaugurată în 2018 și are o capacitate 68.156 de locuri. Aici se vor juca trei meciuri din faza grupelor și o partidă din optimile de finală.
Stadionul Olimpic din Roma – Construită în anul 1927, arena, care are o capacitate de 68.993 de locuri, a fost supusă unor renovări majore. Aici se vor disputa trei meciuri – printer care și partida de deschidere, Turcia – Italia – precum și o întâlnire din sferturile de finală.
Stadionul Johan Cruyff Arena din Amsterdam – Stadionul a fost construit în 1996 și are o capacitate de 53.052 de locuri. Aici se vor juca trei meciuri din faza grupelor și unul din optimi.
Stadionul Zenit Arena din Sankt Petersburg – Stadionul a fost inaugurat în 2016 și are o capacitate de 61.251 de locuri. Aici se vor disputa trei partied din faza grupelor și un meci din sferturile de finală.
Stadionul Hampden Park din Glasgow – Arena, care are o capacitate de 51,866 de locuri, a fost inaugurate în octombrie 1903 și a fost revovată de mai multe ore. Aici se vor disputa trei meciuri din faza grupelor și unul din optimile de finală.
Stadionul La Cartuja din Sevilla – Arena a fost inaugurate în anul 1999 și are o capacitate de 60.000 de locuri. Aici se vor disputa trei partide din faza grupelor și una din optimile de finală.
Stadionul Arena Națională din București – Stadionul a fost inaugurat în 2011 și are o capacitate de 54.000 de locuri. Aici se vor juca trei meciuri din faza grupelor și unul din cadrul optimilor de finală.
Orașele gazdă ale EURO 2020
Baku:
Este capitala și cel mai mare oraș din Azerbaidjan. Este localizat în partea sudică a a peninsului Abșeron. Baku este situat la 28 de metri sub nivelul mării, ceea ce face ca acest oraș să fie cea mai joasă capitală din lume. Aici trăiesc peste două milioane de oameni.
Printre echipele de fotbal care activează în acest oraș se numără FK Baku și Inter Baku.
Copenhaga:Copenhaga este capitala Danemarcei. Orașul este situat pe coasta orientală a insulei Zealand și în mica insula Amager.
La origine, un sat de pescari vikingi, care a fost înființat în secolul al X-lea, Copenhaga a devenit capitala Danemarcei la începutul secolului al XV-lea.
În prezent, în acest oraș trăiesc peste 790.000 de oameni.
FC Copenhaga este cea mai cunoscută echipă din capital Danemarcei.
Londra:Londra este capital Angliei și a Regatului Unit al Marii Britanii. Orașul se află pe râul Tamisa, în sud-estul Angliei și este cel mai important centru politic, financiar, cultural și artistic al Regatului Unit.
Populația Londrei este de peste 9.500.000 de locuitori.
Printre echiepele de fotbal din acest oraș se numără Arsenal, Chelsea, Tottenham Hotspur, West Ham United, Queens Park Rangers, Crystal Palace, Fulham și Millwall.
Munchen:Munchen se află pe râul Isar șie ste capital landului federal Bavaria. Numele orașului provine de la mönch „călugăr, monah”.
Munchen este al treilea oraș ca mărime din Germania, după Berlin și Hamburg. Aici trăiesc peste 1.500.000 de oameni.
Cele mai cunoscute echipe de fotbal din oraș sunt Bayern și TSV 1860 Munchen.
Budapesta:Budapesta este capitala Ungariei. Orașul este situat pe ambele maluri ale Dunării.
În Budapesta trăiesc peste 1.700.000 de oameni.
Cele mai importante echipe de fotbal din oraș sunt Ferencváros, Honved și Ujpest.
Roma:Roma este capitala Italiei.Orașul este un important centru turistic. Printre monumentele cele mai faimoase se numără Colosseumul și Columna lui Traian. O enclavă a Romei este și statul Vatican, un teritoriu suveran al Sfântului Scaun situat într-un cartier roman.
În Roma trăiesc peste 6.000.000 de oameni. Aici evoluează celebrele echipe de fotbal Lazio și AS Roma.
Amsterdam:Amsterdam este capitala oficială a Țărilor de Jos, însă instituțiile fundamentale ale statului își au sediul în Haga.
Termenul de Amsterdam provine din alăturarea cuvintelor Amstel (râu ce străbate orașul) și dam (în neerlandeză însemnând baraj). Pe plan local, orașului i se mai zice și Mokum.
Aici trăiesc peste 1.500.000 de oameni.
Cea mai cunoscută echipă de fotbal din oraș este Ajax.
Sankt Petersburg:Sankt Petersburg, care în perioada sovietică s-a numit Leningrad, este un oraș din Rusia. A fost fondat de țarul Petru cel Mare, în anul 1703.
Sankt Petersburg este cel de-al doilea oraș ca mărime al Rusiei, după Moscova. Aici trăiesc aproape 4.500.000 de personae.
Cea mai cunoscută echipă de fotbal din oraș este Zenit.
Glasgow:Glasgow este cel mai mare oraș din Scoția. La început, Glasgow Glasgow a fost o mică așezare rurală de pe râul Clyde, iar treptat a devenit cel mai mare port maritim din Scoția.
Orașul are o populație de peste 1.700.000 de locuitori.
Cele mai importante echipe de fotbal din oraș sunt Celtic și Rangers.
Sevilla:Sevilla este capitala comunității autonome Andaluzia și al patrulea oraș ca mărime din Spania, după Madrid, Barcelona și Valencia. Este situat pe partea inferioară a râului Guadalquivir, în sud-vestul Peninsulei Iberice.
Conform unei legende, orașul a fost fondat de Heracle. În Sevilla locuiesc peste 680.000 de oameni.
Cele mai cunoscute echipe de fotbal din oraș sunt FC Sevilla și Betis.
București:București este capitala României și cel mai important centru industrial și commercial al țării.
Prima mențiune a Bucureștiul a apărut în 1459, în timpul celei de-a doua domnii a lui Vlad Țepeș. În 1862, a devenit capitala Principatelor Unite.
Orașul a fost supranumit “Micul Paris”, grație arhitecturii elegante și a atmosferei urbane.
Bucureștiul are o populație de peste 1.800.000 de persoane.
Cele mai populare echipe de fotbal din oraș sunt Steaua, Dinamo și Rapid.