Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Siegfried Mureșan, negociator-șef în Parlamentul European: ”Vreau mai mulți bani în rezervă pentru catastrofe naturale”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Inundațiile care au lovit România și alte state din Europa Centrală și de Est au ajuns subiect de dezbatere în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

Cei peste 700 de europarlamentari discută, miercuri, despre cât de pregătită este Uniunea Europeană să facă față unor astfel de dezastre naturale.

Dezbaterea va fi urmată de o rezoluție, menită să întărească capacitatea de răspuns a Europei.

Liderii instituțiilor europene și-au arătat susținerea față de România, după inundațiile devastatoare, transmițând mesaje pline de empatie și solidaritate pe rețelele sociale.

Mesajul transmis de președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, este clar și încurajator: "Europa este pregătită să ajute."

Citește și
siegfried muresan
Mureșan (PNL): Portofoliul obținut de Ciolacu este un titlu onorific, are zero competențe. Nu este o victorie, ci un eșec

Deputatul Siegfried Mureșan, un negociator experimentat al bugetelor europene, a fost invitat la emisiunea EURomânia, care a fost transmisă, miercuri dimineață, în direct la PRO TV și pe site-ul nostru, știrileprotv.ro. 

Siegfried Mureșan, europarlamentar: ”Uniunea Europeană va deconta României o parte din toate cheltuielile pe care România le face acum pentru a ajuta oamenii afectați. Fie că e vorba de cheltuieli pentru curățare, fie că e vorba de bunuri produse de primă necesitate, fie că e vorba de reparare a infrastructurii. O parte dintre aceste cheltuieli vor fi decontate din fonduri europene, cât în funcție de pagubele din România. De exemplu, anul trecut au fost inundații foarte puternice în Slovenia și chiar în aceste săptămâni de contăm Sloveniei 428 de milioane de euro.”

Camelia Donțu: Dar cum se face această decontare? Când vor primi oamenii acești bani? Pentru că ei acum au nevoie.

Siegfried Mureșan, europarlamentar: ”Oamenii primesc banii de la autoritățile din România, de la Guvern și după aceea, Uniunea Europeană decontează Guvernului României aceste fonduri tocmai pentru ca să nu existe întârziere și oamenii să fie ajutați cât mai repede. Deci, în România autoritățile ajută, sprijină și în timp de 12 săptămâni de la momentul producerii dezastrului, Guvernul României trebuie să depună o primă evaluare a pagubelor la Comisia Europeană și să solicite ajutor.

Și, după aceea, în decursul câtorva luni de zile, la început de 2019, am primit de contul pentru 2018, la început de 2015 pentru 2014, deci Guvernul României își va recupera banii în câteva luni de zile.

Uniunea Europeană plătește Guvernului și nu direct oamenilor, că dacă am plătit direct oamenilor ar dura prea mult. Mesajul e clar: Guvernul să ajute oamenii acum, imediat, și după aceea noi decontăm banii Guvernului în câteva luni.”

Camelia Donțu: Ce pagube pot fi acoperite prin fondurile europene?

Siegfried Mureșan, europarlamentar: ”Orice lucrări de evacuare a apelor, de curățare, de reparare a infrastructurilor, bunuri de consum de primă necesitate, care au fost puse la dispoziția oamenilor acum, nu bunuri care trebuie să fie asigurate. Deci, practic, acolo unde oamenii au obligația de a asigura un bun, o casă, acolo asigurătorii despăgubesc.

Iar dacă cineva nu a respectat legea și, practic, nu s-a asigurat, Uniunea Europeană în acel caz nu poate, nu poate ajuta. Toate bunurile de primă necesitate, toate reparațiile, toate lucrările de evacuare pentru a repune în funcțiune întreprinderi, pășuni, terenuri agricole și gospodăriile oamenilor.”

Camelia Donțu: Deci pot fi acoperite și pagubele cu terenurile agricole? Pentru că știu că și ele, anumite culturi, pot fi asigurate.

Siegfried Mureșan, europarlamentar: ”Ceea ce poate fi asigurat, nu. Acolo pagubele sunt acoperite de asigurători. La categorii de pagube care nu sunt asigurate, da. Dar la ceea ce-i asigurat, nu.”

Camelia Donțu: Până la cât pot merge? Care e suma maximă?

Siegfried Mureșan, europarlamentar: ”Uniunea Europeană are, pentru 7 ani de zile, pentru perioada 2021-2027, 7 miliarde de euro puse de o parte pentru catastrofe naturale, incendii, cutremure, astfel de inundații. 7 miliarde de euro pe 7 ani se decontează în funcție de anvergura pagubelor. Eu am fost desemnat săptămâna trecută negociator-șef al Parlamentului European pentru următorul buget multianual al Uniunii Europene și voi vrea acolo să avem mai mulți bani în rezervă pentru catastrofe naturale, fiindcă bugetul e decis mereu pe 7 ani de zile, 7 ani e o perioadă lungă de timp.

În 7 ani se pot întâmpla mai multe lucruri. Cred că avem nevoie de mai multă flexibilitate în execuția bugetului și mai mulți bani în acest fond de solidaritate al Uniunii Europene, pentru a ajuta în caz de catastrofă naturală. Acum, în total, pentru 7 ani de zile sunt 7 miliarde de euro la dispoziție.”  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult