„Poate să conțină urme de arahide". Ce înseamnă, de fapt, această expresie scrisă pe ambalaje și în meniuri
Your browser doesn't support HTML5 video.
Dar dacă am alergie la arahide, cum știu că pot consuma în siguranță un preparat alimentar neetichetat? Aflăm la Doctor de bine.
Alergia la arahide durează toată viața. Vorbim despre tipul de alergie, care poate să conducă cel mai frecvent la șoc anafilactic. De ce?
Arahidele pot apărea în meniul unui alergic prin etichetarea deficitară a produselor alimentare, deși aceasta este impusă de normele în vigoare - vedem pe produsul alimentar „poate să conțină urme de arahide". Dar produsul alimentar poate fi contaminat în cursul procesării.
Sunt sau nu prezente arahidele într-un produs alimentar?
La Institutul pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiației Măgurele Iulia Antohe a fabricat un tester rapid pentru detecția urmelor de arahide în orice mâncare. Pentru această descoperire a luat bursa pentru Femeile din Știință.
Iulia Antohe, cercetător la Institutul Măgurele: „E o fibră optică acoperită cu un film subțire de aur. Avem pe fibra optica acoperită cu aur niște bioreceptori care sunt secvențe ADN, specifice pentru aceste proteine pe care vrem să le detectăm. Vedem ce se întâmplă în timp real. Cam 14% din persoanele alergice intră în contact cu acest alergen anual, involuntar, practic fără să vrei”.
Bioreceptorul se atașează la proteinele din arahide. Rezultatul vine instantaneu pe o aplicație pe telefon, după ce puneți această fibră în orice aliment.
Aparatul poate fi folosit când vă preparați mâncare acasă sau în restaurante.
Sursa: Pro TV
Dată publicare: 01-10-2023 10:09